FAQ

Z doručené pošty

Lze letos trasu absolvovat s kočárkem?

Ano, lze, terénní část letos bude sjízdná.


Lze tým během hry opustit a později se k němu vrátit?

Ano, snažte se ale o fair play. Pokud se nějaký člen týmu potřebuje odpojit, aby odehrál koncert/nakrmil kočku/uspal dětí/… může to udělat. Na opuštění týmu/opětovné shledání je možné využít i jiné typy dopravy, než vlastní nohy a MHD (platí i v případě, že se některý z hráčů připojuje k týmu později). Nesnažte se tím ale získat nefér výhodu. Smyslem hry je, aby si pokud možno co nejvíc lidí dobře zaluštilo a volnějšími pravidly se hráčům snažíme vyjít vstříc.


Rozpadl se mi tým, co mám dělat?

Podívejte se do fóra, možná najdete hráče, kteří hledají tým. Také je možné najít náhradníky a přepustit jim svoje místo v týmu. V krajním případě můžete svoji účast stornovat, v takovém případě umíme vrátit startovné mínus stornopoplatky:

  • více než 30 dní před započetím akce (před koncem registrace) - 30 %
  • 30 až 10 dní před začátkem akce (mezi ukončením registrace a tiskem šifer) - 50 %
  • 9 až 1 den před začátkem akce (po odeslání šifer do tisku) - 90 %
  • v den akce či později - 100 %

Můžu přibrat do týmu nezletilého hráče?

Ano, ale pouze pokud má dostatečné zkušenosti s luštěním a pohybem po venku v chledné listopadové noci (je třeba aby všichni věděli, do čeho zhruba jdou) a aby v týmu byla alespoň jedna zodpovědná osoba starší 18 let. Přesto nám prosím napište, informace o počtu nezletilých v tom kterém týmu nám pomáhají zajistit větší bezpečnost!


Líbí se mi vaše šifry a chtěl bych je použít na vlastní akci. Můžu?

Šifry z TMOU jsou dostupné pod licencí CC-BY-NC. To znamená, že je můžete volně používat pro nekomerční účely, například skautské tábory, outdoorové závody, oslavy narozenin atp. Pouze prosím uveďte, že šifry pochází z Tmou (stačí v poděkování po akci nebo lépe odkazem na stránky Tmou, na facebooku využijte stránku Instruktorů Brno).

Pokud chcete využít naše šifry pro komerční účely, napište nám a domluvíme se. Půjde-li o propagaci mateřské školy sdílením hravé šifry na facebooku, je to v pohodě (nezapomeňte, prosím, uvést zdroj). Pokud zakládáte únikovou místnost a chtěli byste si využitím našich šifer ušetřit práci, v pohodě to není (ale můžete zkusit napsat i tak, v podobných případech se vás pokusíme spojit přímo s autorem šifry, který má poslední slovo).


Motivační

Co se to plánuje? Nikdy jsem o tom neslyšel…

TMOU je šifrovací hra. To znamená, že hlavní část tvoří luštění šifer. Výsledek šifry většinou budete potřebovat, abyste věděli, kam postupovat dál. Můžete si to představit jako hon za pokladem pro dospělé nebo jako únikovou místnost. Venku. Přes noc.

TMOU je týmová hra. Hraje se v týmech o 3−5 lidech. Dobře sestavený tým je klíčem k úspěchu.

TMOU je noční a terénní hra. Trvá 19 hodin a převážná část se odehrává v noci, ve městě a v lese. Slábnoucí světlo baterky, únava a lezavá zima ve 3 ráno dávají luštění šifer i orientaci v terénu úplně jinou dimenzi.


Už mám za sebou pěkných pár ročníků Bedny, Matrixu, Svíček, NapalMně nebo Krůty. Mohu čekat něco podobného?

Ano. Můžete určitě čekat podobné šifry. Můžete čekat lineárni hru bez nápověd, sychravé listopadové počasí a neopakovatelnou atmosféru stovek luštících týmů.


Doma mi praská police pod tričky z Matrixu, šuplík pod hlavolamy z Bedny a srpen bez svíčkové si nedovedu ani představit. Bude pro mne letošní TMOU vůbec zajímavá?

TMOU bez kvalifikace tady byla naposled před deseti lety. Šifry budou stát za to. A stejně byste přišli i tak.


Loni jsme se sotva vymotali z kolečka a potom jsme se zasekli na barevném proužku, který nás pěkně vydeptal. Letos to bude taky tak?

Jedinečná příležitost dojít letos dál než minule. A slibujeme, že oranžovou vytiskneme správně.


Musím být pološílený génius/studovat MatFyz/umět nazpaměť morseovku/vyluštit všechny šifry z předchozích ročníků?

Ne nutně, ale všechny zmíněné věci vám dost možná pomohou. Nebojte se ale přihlásit, i když jste nikdy na žádné šifrovačce nebyli (v takovém případě ale organizátoři doporučují zkusit si vyluštit nějaké šifry z minulých ročníků, ať alespoň tušíte, do čeho jdete).


Co tedy jako tým musíme mít, abychom zvítězili?

Všechno. Inteligenci. Výdrž. Tepelnou regulaci. Silnou morálku, která neutrpí ani po několika hodinách neúspěšného snažení. Improvizaci.

  • Určitě mějte v týmu inteligenta, který exceluje v logickém uvažování.
  • Určitě mějte v týmu chodící knihovnu, která všechno ví, všechno zná a pokud by snad náhodou něco nevěděla, tak aspoň ví, kde to vyhledat.
  • Určitě mějte v týmu znalce umění, nebo ještě lépe šikovného hudebníka či kreslíře.
  • Určitě mějte v týmu někoho zdatného v orientaci a čtení map.
  • Určitě mějte v týmu někoho, kdo ani po pěti hodinách v mrazu nepřestane zkoušet další možnosti.
  • Určitě mějte v týmu pečlivku, který během analýzy dlouhého textu neudělá chybu.
  • Určitě mějte v týmu někoho, kdo po celou dobu hry bude udržovat vaši morálku a zvedat vám náladu v krizových situacích, například písněmi proti trudnomyslnosti.

A konečně nezapomeňte, že maximální počet lidí v týmu je pět.


Bude letos šifra s myší a sýrem?

Nějaké další dotazy?


Ano.

Napiš nám na tmou@instruktori.cz a rádi ti odpovíme.

Loading3