silhouette

Pravidla

Zpět na seznam vláken


T
Tým* #1 22. 10. 2020 21:54

Ahoj, není už nejvyšší čas na pravidla? 7. 10. jste slibovali v nejbližších dnech (https://www.tmou­.cz/101/page/ru­les), ale už je to více než dva týdny, vlastně už je to blíž k začátku (https://www.tmou­.cz/101/page/a­bout) než ke zveřejnění onoho oznámení… a stále žádné novinky. Nebo se už uvažuje o úplném zrušení, když to vypadá, že možná ani jednotlivé týmy nebudou moci luštit pohromadě?


Org
Organizátoři (Miloslav Míla Votradovec) #2 23. 10. 2020 09:53

O úplném zrušení rozhodně neuvažujeme, iTMOU proběhne dle plánu. Jen se ukázalo, že vymyslet kompletní pravidla nové zajímavé hry trvá trochu déle. Nechci teď stanovovat žádný pevný termín, opravdu se snažíme pravidla dokončit a zveřejnit co nejdřív. Děkujeme za pochopení a za trpělivost.


Org
Organizátoři (Miloslav Míla Votradovec) #3 26. 10. 2020 14:02

Pravidla jsou venku!


FB
Freezy Bee (Zdenek) #4 31. 10. 2020 01:55

U bonusu si musime vybrat na preskoceni ktere sifry ho spotrebujem? Nebo se nijak nespotrebuje a da se pouzit na preskoceni vsech nasledujicich si­fer?


Org
Organizátoři (Petr Valášek) #5 31. 10. 2020 10:05

U bonusu si musime vybrat na preskoceni ktere sifry ho spotrebujem? Nebo se nijak nespotrebuje a da se pouzit na preskoceni vsech nasledujicich si­fer?

Druhé je pravda – bonusy jsou trvalé


CF
Corn Flakes (Des) #6 3. 11. 2020 12:36

V pravidlech je jako doporučené vybavení hrací kostka o hraně 1 cm. Mám přes 400 deskovek, ale takhle velkou kostku (včetně nějaké tolerance) jsem našel až v maďarském cestovním vydání Člověče nezlob se ;) S jak velkou tolerancí mají počítat ostatní, ne tak vybavené týmy?


T
Tým* #7 3. 11. 2020 13:54

[6] Dík za varování. S hracími kostkami to asi opravdu bude problém (běžné rozměry jsou 12 až 16 mm), ale nepopsané kostky o hraně 1 cm by mohly být ve více hrách, například já je našel v hrách Kočičí klub (bílá, červená, fialová a modrá); Nejsme tu sami (červená); a Wasabi (zelená).


NVS
Na výletě s háčkem (Zuzka) #8 3. 11. 2020 15:18

Ad 1cm – Děkuju za tip na Nejsme tu sami, přeměřili jsme spoustu deskovek, ale tuhle ne. Připadají mi o něco přesnější 1cm než hnědé z Funkenschlagu, které jsme našli předtím, ty mi vychází spíš jako 9,5 mm.

Taky nás překvapilo, jak je kostka 1 cm netriviální – hrací máme 12 mm a větší, a pak pár mrňavých 0,8 a míň. A podle webu mají 10 mm buď dřevěné na Wishi nebo korálkárny.


T
TichaVoda (Petr) #9 3. 11. 2020 16:51

Ahoj, mám dotaz k výkladu pravidel v bodě:

Aby mohl tým přeskočit šifru, muselo již šifrou projít k týmů. Číslo k se pro různé šifry liší, ale je vám při příchodu na stanoviště sděleno.

>Číslo k je dále ovlivněno počtem vyřešených bonusů. Více vyřešených bonusů snižuje tuto hranici.

Změní se číslo k, když v průběhu řešení šifry vyřešíme dostatečný počet bonusů nebo zůstává k podle počtu bonusů, které jsme měli vyřešeny před příchodem na šifru a které nám bylo oznámeno při příchodu na šifru?

V případě, že by bylo možno k průběžně snižovat řešením bonusů, dozvíme se předem kolik bonusů je potřeba vyřešit pro snížení k?

Díky.


T
TichaVoda (Petr) #10 3. 11. 2020 16:53

Tohle měl být v předchozím příspěvku taky odkaz (jinak by ten dotaz nedával smysl):

Číslo k je dále ovlivněno počtem vyřešených bonusů. Více vyřešených bonusů snižuje tuto hranici.

pardon ;-)


Org
Organizátoři (Petr Valášek) #11 3. 11. 2020 21:20

Změní se číslo k, když v průběhu řešení šifry vyřešíme dostatečný počet bonusů nebo zůstává k podle počtu bonusů, které jsme měli vyřešeny před příchodem na šifru a které nám bylo oznámeno při příchodu na šifru?

V případě, že by bylo možno k průběžně snižovat řešením bonusů, dozvíme se předem kolik bonusů je potřeba vyřešit pro snížení k?

Změní a ano. Při získání šifry se dozvíte k pro všechny počty bonusů a luštěním dalších bonusů se pro vás relevantní k bude snižovat (přesněji: bude se zpravidla snižovat, rozhodně nebude stoupat). Takže pokud si nevíte rady se šifrou nebo šifra nezaměstnává celý tým, je dobrá strategie luštit bonusy.


Org
Organizátoři (Petr Valášek) #12 3. 11. 2020 21:23

V pravidlech je jako doporučené vybavení hrací kostka o hraně 1 cm. Mám přes 400 deskovek, ale takhle velkou kostku (včetně nějaké tolerance) jsem našel až v maďarském cestovním vydání Člověče nezlob se ;) S jak velkou tolerancí mají počítat ostatní, ne tak vybavené týmy?

Tady vám za vaši důslednost prozradím něco, co v pravidlech není: dobře poslouží i libovolná jiná krychle o hraně 1 cm, která není hrací kostkou, např. uřezaná ze dřeva či z polystyrenu, vytisknutá na 3D tiskárně, slepená z pevnějšího papíru, uplácaná z alobalu. Ta čísla na stranách pro většinu šifrátorů nebude těžké si domyslet.


OT
Opravte to (Helča) #13 5. 11. 2020 05:00

Můžou se orgové prosím vyjádřit k pravdivosti tvrzení „Šifrovací pomůcky iTmou neobsahují šifru“?


Org
Organizátoři (Miloslav Míla Votradovec) #14 5. 11. 2020 09:34

Můžou. Tento výrok je pravdivý.


FB
Freezy Bee (Marwin) #15 6. 11. 2020 18:12

Uvědomuju si, že dost na poslední chvíli, ale mám dotaz k pravidlům. Konkrétně k tomu, že hlavním kritériem pro pořadí je počet VYLUŠTĚNÝCH šifer. Znamená to tedy, že přeskočené šifry se do toho nezapočítávají? A že tedy tým, který něco překočil, bude při skončení na stejném „stanovišti“ (a v extrémním případě při dokončení hry) hodnocen hůře, než tým, který nic nepřeskočil?

Ta formulace zní celkem jasně, že by to tak mělo být. V tom případě je ale dost matoucí hned následující bod, resp. poznámka u něj, že překočení nezlepší pořadí. Pokud je můj výklad správný, je ta poznámka dost zbytečná, případně by měla naopak znít, že získání další šifry po přeskočení NEZHORŠÍ pořadí.

A nebo něco přehlížím a jsem unavený natolik, že bych se do luštění ani neměl pouštět? ;-)

Díky za vysvětlení – pokud to někdo stihne.


Org
Organizátoři (Jan Böhm) #16 6. 11. 2020 18:36

Uvědomuju si, že dost na poslední chvíli, ale mám dotaz k pravidlům. Konkrétně k tomu, že hlavním kritériem pro pořadí je počet VYLUŠTĚNÝCH šifer. Znamená to tedy, že přeskočené šifry se do toho nezapočítávají? A že tedy tým, který něco překočil, bude při skončení na stejném „stanovišti“ (a v extrémním případě při dokončení hry) hodnocen hůře, než tým, který nic nepřeskočil?

Ta formulace zní celkem jasně, že by to tak mělo být. V tom případě je ale dost matoucí hned následující bod, resp. poznámka u něj, že překočení nezlepší pořadí. Pokud je můj výklad správný, je ta poznámka dost zbytečná, případně by měla naopak znít, že získání další šifry po přeskočení NEZHORŠÍ pořadí.

A nebo něco přehlížím a jsem unavený natolik, že bych se do luštění ani neměl pouštět? ;-)

Díky za vysvětlení – pokud to někdo stihne.

Ahoj,

rozumíš tomu dobře. Poznámka o nezlepšení pořadí přeskakování je proto, aby týmy v posledních minutách hry horečně nepřeskakovaly šifry s vidinou zlepšení pořadí.


IH
Igorův hněv (Vojta) #17 6. 11. 2020 18:38

Ahoj, asi jsem jenom zmatený, ale odkaz na herní systém se objeví až ve 20:00?


Org
Organizátoři (Jan Böhm) #18 6. 11. 2020 18:41

Ahoj, asi jsem jenom zmatený, ale odkaz na herní systém se objeví až ve 20:00?

Ahoj,

startovní informace spolu s odkazem na herní systém se objeví v 19:30.