silhouette

18 WINDSURF (skládací)

TMOU 26

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Daniela Kuruczova) #1 8. 11. 2025 14:00

Diskuze o šifře.

ČR
Černý racek (Ondra) #2 8. 11. 2025 21:29

Z řešení:

Tímto dostáváme tajenku (…) a překonali jsme poslední velký test, který si pro nás hra připravila.

Mno…

OFK
Opravte Fernety Kadla (Sváťa) #3 8. 11. 2025 21:52

Nádherná (a to nemáme rádi konstrukční!), bavila nás moc a i když už to chvíli vypadalo, že na ní skončíme, ještě padla a my se o jednu posunuli. Byla to taková ta hezká, čistá, propracovaná TMOU paráda.

Org
Organizátoři (Michal Kesely) #4 9. 11. 2025 07:41

[2] To je tak, keď si riešenia na stránku píšeš dopredu :⁠-⁠D

AS
Albert Stallone (Dero) #5 9. 11. 2025 10:28

[2] Přesně tohle sem jdu napsat. :)

Ale k šifře samotné: přijde mi hezky sestavená. Moc se mi líbí, jak dvojím způsobem funguje mezitajenka. Nemá žádná vázaná písmenka, data jsou v distribuci textu. Krásné.

Nicméně v reálu jsme si luštění moc neužívali. Zejména použití polo-šipek ani zpětně nechápu. Asi aby konstrukce osmistěnu byla složitější, resp. vázaná pouze na tečky? To mi v kontextu obtížnostní křivky šifry přijde jako nesprávné rozhodnutí. Sestavení objektů je jednoduchý krok. Mít ho ještě o něco jednodušší by IMO ničemu neškodilo. Celou dobu jsem se neuměl oprostit od toho, že máme jenom polo-šipky, nikoli celé šipky.

Mezitajenku taky méně prozíravé týmy, které ji rovnou nepsaly do tabulky, musely vlastně číst dvakrát. Ale to není chyba šifry, spíš ilustrace toho, kvůli čemu jsme si ten proces luštění zas tak moc neužili. Ranní únava taky udělala své.

SN
Samé nic (Ondra) #6 9. 11. 2025 11:31

[5]

Zejména použití polo-šipek ani zpětně nechápu. Asi aby konstrukce osmistěnu byla složitější, resp. vázaná pouze na tečky?

Nejdřív nás to taky zmátlo, chtěli jsme skládat celé šipky nebo přikládat čarami k sobě, až po správném složení při opísmenkovávání jsme usoudili, že to bylo proto, aby u osmistěnu bylo jasné, která dvě ze čtyř slov vybrat pro tu danou barvu (u čtverce které jedno ze dvou).

AS
Albert Stallone (Dero) #7 9. 11. 2025 13:19

[…] při opísmenkovávání jsme usoudili, že to bylo proto, aby u osmistěnu bylo jasné, která dvě ze čtyř slov vybrat pro tu danou barvu

Možná mi něco uniká, ale to přece není podstatné, ne? Mám za to, že kdyby ty šipky byly celé, tak by to jen trochu usnadnilo složení osmistěnu a čtverce, ale zbytek šifry by to nijak neovlivnilo. Správná konstrukce se mi zdá jednoznačně určená šedými tečkami.

J
JÁDRO (Robert Antonio) #8 9. 11. 2025 17:01

[7] Je to potřebné pro to, abys těm barevným šipkám dokázal jednoznačně při­řadit písmena. Máš-li například protilehlé stěny BENELUX a JIHLAVA, pak tyto stěny mají společné písmeno L. Jenže zároveň se ve stejném vrcholu stýkají stěny WIKIPEDIE a QUASIMODO, se společným I. Které šipce procházející vrcholem bys přiřadil L a které I, kdyby obě byly po obou stranách? Proto jsou jen poloviční, aby bylo jednoznačné, že to L přijde na zelenou šipku a I na růžovou.

J
JÁDRO (Robert Antonio) #9 9. 11. 2025 17:02

[8] ERR: místo I samozřejmě použijte D, už mi vypadlo, že v osmistěnu jsou důležité jen souhlásky :-)

AS
Albert Stallone (Dero) #10 9. 11. 2025 19:37

[8] Jo aha, děkuju, už to chápu. Já měl nesprávně zafixováno, že se stejná písmenka potkávala hranou, ale ono se to děje vrcholem (logicky). Tak to se mi šifra líbí o dost víc. :)

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #11 9. 11. 2025 20:55

A navíc to vysvětluje, proč jsme museli část tajenky vykoukat z dvojic možných písmen… No jo!

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #12 10. 11. 2025 13:23

[10] Ta šipka mohla být celá a směřovat doprostřed stěny (nemusela být na hraně). Ale to už by konstrukčně nic neměnilo

ŠTA
Štyria tankisti a pes (Majo) #13 10. 11. 2025 20:11

Pre mňa najkrajšia šifra tohto TMOU. Po Vodojeme (na ktorý sme nadávali aj v súvislosti s tým, že nám vybavil spomienku na vlaňajšie VRCh Z VDJ), nás toto príjemne navnadilo a dodalo adrenalín potrebný na to, aby sme prvýkrát dokončili TMOU.

AF
Aplikované Fň (Eva) #14 21. 11. 2025 18:35

Tak tohle byla luxusně lahůdková šifra!

Ve hře jsme se na ní těsně nepodívali, takže mi zbyla na domácí cvičení. Užila jsem si každou chvilku s ní strávenou. Bavilo mě to lepit (a jo, jde to i s měkkým papírem), bavilo mě jí strukturně analyzovat (jak souvisí kostka s tím osmistěnem a co je doprčic ten čtverec), bavilo mě odhalit SPRÁVNĚ (ještě že tam ta velká písmena byla) a pak mi teda chvíli trvalo pochopit co říká mezitajenka, ale krásně do sebe všechno zapadlo.

BTW o čtverci jsem si nejdřív myslela, že je to vevnitř toho osmistěnu, ty tečky tomu tak odpovídaly (naštěstí myslím rozměry moc ne). A ta mezitajenka to pak naštěstí dobře upřesňovala, že jde o dva oddělené objekty.

Ad šipky – přišlo mi dobrý takhle jak to bylo. Kdyby byly dál od hrany, jak tu někdo navrhoval, tak by tam nebyla tak jednoznačná asociace na tu hranu, a asi bych vymýšlela, jestli se nemá nějak točit ten samotný obrázek nebo něco. To, že byly přímo na hraně, napomáhalo k pochopení že půjde jednoznačně o prostorovou vlastnost a mám se soustředit na hrany toho tělesa.

Jako fakt obdivuji, jak může někdo takovou krásnou šifru vymyslet, skvělá práce, tleskám autorovi či autorům!