silhouette

20 ZLATOKOP (muzeum)

TMOU 26

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Daniela Kuruczova) #1 8. 11. 2025 14:01

Diskuze o šifře.

PZ
Pralinky zvlášť (Ondra) #2 9. 11. 2025 11:40

Krásný zážitek, vidět artefakty a vzpomínat, kde jsme všude byli a co jsem zažili.
Některé se nevešly a jiné byli zapomenuty, třeba :
TMOU 21 – krásné svítící obrazy na
tmou XX – hvězdy

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #3 9. 11. 2025 12:14

Dýchlo to na mě krásnou nostalgií! A opět ještě pro mě přibarvenou tím, že tam leželo pár kousků (třeba kokos a matičky), v nichž jsem kdysi měl prsty…

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #4 9. 11. 2025 12:24

Aj my sme si zaspomínali pri zháňaní a výbere exponátov :)

A potom som mal za odmenu zážitok, keď počas lúštenia nemenovaný mladý účastník ukázal tesne vedľa mojej prvej Tmou so slovami, že vtedy sa narodil :D

PTF
Poslední ternární forma (Anička) #5 9. 11. 2025 20:56

První průchod nebyl o luštění, ale o vzpomínání. Naštěstí hned za námi nebyl další tým, takže jsme si to mohli dovolit beztrestně :) Vůbec jsme letos během trasy několikrát narazili na známá místa – „nebylo to tady, kde nám někdo před pár lety nabídl čaj?“

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #6 9. 11. 2025 21:35

[5] To nás teší :) Celý čas sme to brali tak, že tento 26. ročník je v kontexte šifrovačiek okrúhlym výročím a že pri tej príležitosti trocha tej nostalgie vôbec neuškodí :)

V cieli sme mali veľkú radosť z toho, koľko hráčov sa po odovzdaní cieľového hesla ešte vrátilo do múzea v pokoji si prejsť cez všetky exponáty, čo sme doň pozbierali, a zaspomínať si.

ÚT
Ústřední topení (Index) #7 10. 11. 2025 10:34

Jenom, protože jsme obdobné věci několikrát během přesunů řešili: Měl jsem z věty „Šifrovací pomůcky. Všechno, co budete potřebovat, od nás dostanete na startu či v průběhu hry.“ v posledním infu a věty „Ano, celou oficiální herní pomůcku opravdu tvoří jenom jeden menší obdélník se samohláskami a jeden větší obdélník se souhláskami.“ v obálce po jedničce měli dojem, že v kontextu hry neexistuje morse, braille a další substituce včetně převodu mezi písmeny a čísly. Pochopil jsem někde něco špatně nebo tady jste (ne)vědomě šli proti?

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #8 10. 11. 2025 11:12

[7] Prevod medzi písmenami A-Z a číslami 1–26 osobne nepovažujem za kódovanie, na ktoré by niekto, kto sa kvalifikoval na Tmou, potreboval dostať pomôcku. Na stanovištiach 2–19 sa aj napriek tomu úplne vedome toto kódovanie nikde nepoužíve, lebo aj podľa nás by to zbytočne mohlo niekoho popliesť. V cieli sa naopak použilo veľmi vedome.

TMOU začínala ako klasická šifrovačka TMOU 26 s normálnou abecedou. Tú ste si na štarte (ktorý ste celý ešte riešili s logom TMOU 26) rozstrihali, vyrobili ste si netradičnú pomôcku a potom ste šli hru TMOU 6+20 až po stanovište 19. V cieli vás potom čakal návrat späť do „normálneho šifrovacieho vesmíru“. Cieľové stanovište už malo opäť logo TMOU 26 (toto si niektoré tímy všimli, ale bola ich menšina). A popis exponátu 26, teda samotnej šifrovačky, ktorú ešte hráte, okrem iného otvorene hovoril: „Na startu hry si týmy sestrojily pomůcku, která se pak používala během celé terénní části hry. Až v cíli pak pár nejlepších týmů plně pochopilo motto tohoto ročníku hry. Patříte již mezi ně?“

Záverečným žartíkom v cieli teda bolo, že po tom, ako celú hru pracujete samostatne s 6 a 20, je v cieli treba pochopiť, že sa tam používa konečně normální abeceda.

A
Absolutno (Pavel) #9 10. 11. 2025 11:23

[8] Změn v logu jsem si nevšiml. Vychytaná dramaturgie. Klobouk dolů!

DPT
Děcka, pojďte tančit! #10 10. 11. 2025 13:03

Taky dík moc za krásné muzeum, zavzpomínal jsem a i dětem povyprávěl, jak to bylo za starých časů! Na šifru jsme nedošli, ale oceňuju kromě všech zmíněných vtípků ještě ten objev cílového hesla, kdy se dá OD KONCE abecedy přečíst ZVONEC a to celé je na konci hry…geniální!

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #11 10. 11. 2025 13:04

[10] (to jsem byl já)

ŠTA
Štyria tankisti a pes (Majo) #12 10. 11. 2025 20:28

Som ešte príliš mladý na to, aby som docenil toto múzeum (moje prvé Tmou bolo to s puzzle dielikmi). Preto som múzeum len tak preletel a hneď mal heslo. Artefakty z predošlých rokov som poznal len vďaka tomu, že som si medzičasom pozeral predošlé šifry. Pre mňa teda múzeum nemalo až tak veľkú nostalgickú hodnotu, ale verím, čo o niekoľko rokov sa to zmení :)