silhouette

Kvalifikace

TMOU 26

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Václav Peca) #1 28. 9. 2025 23:16

Podělte se o své dojmy z kvalifikace!

P
porokuzas (Ondro) #2 28. 9. 2025 23:35

Dakujeme za kvalifikaciu, dost sme sa vytrapili a teraz mi je luto, ze cez apokalypsu sme neprisli k sestuholnikom, pretoze tie mi prisli uplne pekne a zrejme, neviem ako dalsie timy, ale ta 5. uroven sa mi zdala ako pomerne rychlovka. Tesime sa na hru.

DVU
Dokonalost v uvozovkách ("Dana") #3 28. 9. 2025 23:37

Díky, orgové, za nápadité šifry! Těšíme se do terénu! Drobná připomínka k 1. šifře (11) – tankista a topič byli špatně podle abecedy. Ale tak nějak jsme doufali, že je to chyba ;-)

K
Kamzíky (Mišo) #4 29. 9. 2025 00:10

21 mi trochu prišla, že bola väčšia zábava vymyslieť, ako lúštiť :D bolo tam akoby trochu veľa krokov bez priebežného potvrdenia, že na to ideme dobre, a miatlo nás, že na žltú boli iba 2 slová – pôsobilo to, že treba prísť na to tretie.

K
Kamzíky (Tess) #5 29. 9. 2025 00:27

tak teď koukám, že jsmě měli některé profese v 11 špatně :D DĚKAN jsme určili, že to je REKTOR a teda korektní a proto jí dle společenských pravidel. Ostatní jsme měli doplněné a o stolaři jsme mysleli, že je truhlář. Ale vyšlo nám vlastně v „DÁVÁM –URKY DO LÁKU“ a jelikož z té věty „jasně, že jím dle společenských pravidel“ také vyšlo třetí písmenko a tedy v případě správné odpovědi DĚKAN a naší odpovědi REKTOR to je v obojím K, tak už jsme si domysleli okurky a vyšlo nám to :D

DAP
Dopijem a pudem... (Tíman) #6 29. 9. 2025 07:14

Velmi příjemná kvalifikace, šifry byly tak akorát, aby potrápily a přitom nezasekávaly. Nejvíc se mi líbili jezdci apokalpsy, čemuž jsem při stříhání nevěřil.

F
Fixit (Helča) #7 29. 9. 2025 09:15

Díky za hezkou, tak akorát těžkou kvalifikaci!

S dovolením si trochu postěžuju na šifru 22 (Značky). Předpokládali jsme, že červeno-bílý Elmex nám dává vědět, kterou ze dvou značek pro kruhový objezd si vybrat (červeno-bílý trojúhelník či modrý kruh), tím pádem nás pak Nivea vedla na modro-bílou značku Zimní výbava a Atomiky na červeno-bílou značku Náledí (taky s vločkou). Na značkách v šifře se navíc vyskytuje přesně pět barev (bílá, černá, červená, modrá, žlutá), takže už stačí přijít jen na to, jak je seřadit, že …

Jezdci apokalypsy byla nádhera, jen jsem čekala víc od těch zipů, jako že se to třeba bude nějak rozepínat a zase zapínat; nakonec mi tam přišly tak nějak navíc.

Klávesnice na závěr byla milá, čekali jsme nějakou drsňárnu a tohle byla spíš taková příjemná cílová rovinka.

Díky a těšíme se na hře!

J
JÁDRO (Robert Antonio) #8 29. 9. 2025 09:26

Díky za kvalifikaci, byl to pohodový večer, žádný velký zásek, příjemné, a hlavně týmové šifry. Trochu mě tedy překvapilo, že ty mnohastupňoví týmoví jezdci byli už na čtyřce, zatímco poslední level byla už celkem jednoduchá přímočará nápadovka. Ale neberte to jako kritiku, jen údiv.

OKK
Osmá kejkle kouzelníka Žita (Petr) #9 29. 9. 2025 10:45

Jezdci apokalypsy byla nádhera, jen jsem čekala víc od těch zipů, jako že se to třeba bude nějak rozepínat a zase zapínat; nakonec mi tam přišly tak nějak navíc.

4 JEZDCE zipů tam byly jako nápověda. ;)

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #10 29. 9. 2025 11:52

Kvalifikace nás trochu potrápila. V prvním levelu jsme nakonec měli vyřešené všechny 4 šifry – prostě to tak vyšlo, že dvě zbývající byly prolomené ve stejnou chvíli, takže jsme se jen rozhodovali, které heslo poslat. Ve druhém levelu jsme měli téměř dodělané barvy z vlajkovky, ale chyběl poslední krok, jak z toho tu dvojkovku dostat, takže jsme raději vyřešili jiné. Stejně tak ve 3. levelu jsme se v určitou chvíli rozhodli, že asi bude rychlejší doluštit „semafory“, než mapovat pohledy na Braillovo písmo, nicméně v papírech jsme měli mapování docela rozpracované. U jezdců jsem ze začátku věřil tomu, že bude hrát roli i okénko v držátku jezdce, takže jsem si přidal trochu rukodělné práce navíc. No a pak zajímavá věc, poslední level. Ta šifra je i statisticky velmi zajímavá, protože nejrychlejší čas luštění měla 4 minuty, ale řada týmů luštila více než hodinu (díval jsem se, že třeba Proudoví krtci na ní zakysli stejně jako my). Jak je to možné? Inu, čekali jsme něco hodně náročného, a úplně minuli pozorování, že jsou to znaky vedle sebe na klávesnici. Vzhledem k dvojímu použitému fontu jsme pak šifru rozebrali jako: systém dvou písmen, které jsou kódovány (nějak) pomocí šestiúhelníků. A pak třetí písmeno, které je kódováno nějakým jiným způsobem. Tj. hodně jsme například řešili, jak by vypadaly znaky zakódované pomocí Brailla (v šestiúhelní­cích) – a pak šedý znak ve dvojkovce (protože poslední šestiúhelník má vlastně jen pět šedých úseků). A tak podobně. Věděli jsme, že znak kódovaný pomocí AQ bude hodně specifický, že zřejmě je nějakým způsobem na „okraji“ kódovacího systému. Měli jsme sepsanou i abecedu do šestiúhelníků – skoro jak na klávesnici, ale prostě trochu jinak. Po více než hodině jsme seděli dost sklesle u stolu, nikoho už nic nenapadalo, bylo nám jasné, že něco fatálního přehlížíme. Ale pořád jsme měli pocit, že šifra ve čtvrtém levelu musí být natolik těžká, že to pozorování nebude triviální. A bylo:) Až se Michal vcelku náhodně se strnulým pohledem zahleděl na klávesnici počítače před sebe a zasakroval. Doluštění pak bylo v řádu 2 minut. Je to zajímavý příklad toho, jak očekávání těžké šifry dokáže z lehké šifry opravdu udělat těžkou:) Dík za pěknou kvalifikaci, u hodně šifer jsme měl zpětně pocit, že poznávám autorský rukopis Vaška P. (bylo to tak?). A těšíme se na hru…

EJP
Ešte je priskoro na nárek (Ajka) #11 29. 9. 2025 13:56

Ahojte, mne sa veľmi páčilo, že aj keď sme niektoré veci v šifrách urobili násilím, tak či už počas riešenia (alebo po pozretí vzoráku) spätne dávali zmysel. Napríklad v jazdcoch sme našli jedno slovo náhodným skákaním, potom sme ho rozšírili dopredu a dostali sa k veľkému písmenu – Aha tu sme mali začať. Po dohaluzení všetkých preskákaných textov, tak aby sme minuly všetky písmená sme zistili, že však sa to písmenko pozerá smerom kam máme ísť. Že to celé dávalo veľmi peknú logiku. Podobne kopčeky, ktoré sme napriek nápadu nedotiahli a hnevali nás (kreslili sme na terč a nie na mriežku a pozerali zo stredu) – jedno z pozorovaní bolo, že prečo je rôznych vzdialeností až cca 6 a medzery nie sú tiež zrovna rovnomerné. Na terči by mali byť, na mriežke to bude vychádať presne takto divne ako v zadaní. Takže veľké vďaka za peknú kvalifikáciu a tešíme sa čo nás čaká.

Org
Organizátoři (Václav Peca) #12 29. 9. 2025 14:32

[8] Jezdci byli opravdu původně koncipováni jako 5. level. Týden před kvalifikací bylo umístění šifer následující: ve trojce měly být proti sobě klávesnice a braillové panorama (dokonce se na A4 naležato vešly nad sebe :)), ve čtyřce semaforová písmena a v pětce jezdci jako apokalyptické vyvrcholení. Jenže dva velmi zkušené testerské týmy nevyluštily ani jednu šifru ve 3. levelu, takže zdravý rozum velel to nějak zpřeházet, aby nám náhodou dobré týmy nekončily ve trojce. Jelikož ze čtyř zmíněných šifer vypadala semaforová písmena jako ta nejprostupnější, tak jsme ji dali do trojky a jezdce do čtyřky – aby jezdce stále vidělo dost týmů, kdyby náhodou byla klávesnice zabiják. Z konečných statistik to vypadá, že by původní plán asi fungoval stejně dobře jako ten upravený. Holt jsme měli smůlu na nereprezentativní výsledky testování.

Mimochodem, dramaturgická skladba „41 pracná, 51 rychlá a nápadová“ nebyla úplná novinka, viz např. kvalifikace TMOU 17, 19, 22. Dobré na tom je, že pětku dává smysl začínat, i když už je málo času.

[10] Za výslednou podobu šifer jsem sice zodpovídal, ale „stoprocentně moje“ šifry byly jen 31, 41, 51. Další šifry tvořili Ema S., JiříK, Ondra S., Übertým (abecedně řazeno :)), já je pak občas předělával a zanášel do nich chyby (samozřejmě omylem). Takže by mě zajímalo, kde jsi ten rukopis viděl :)

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #13 29. 9. 2025 16:00

To Vašek: no, to je ale skoro přesné. Ten pocit jsem měl u 31 (pro mě nejzajímavější šifra kvalifikace) – není lehká, ale krásně vede, ten typ „šifra, co chce být vyluštěna“ – což byly přesně šifry na Pikniku. Pak v navazující vícekrokovosti a citu pro detail jsem měl pocit tvého rukopisu u 41. U 51 bych si styl autora tipovat netroufal…

Org
Organizátoři (Michal Kesely) #14 29. 9. 2025 18:12

Tak šifra 51 prešla od nášho interného testu (sme jedným z tých „veľmi skúsených tímov“) masívnym redizajnom a stala sa z nej šifra so zaujímavou 26 „za odmenu“ (pokiaľ ste ju lúštili dlhší čas, tak to neberte tak doslovne prosím :) )

Ľahší piaty level je niečo, čo je z času na čas fajn zaradiť. Nebude to tak určite vždy, nech sa to neberie ako samozrejmosť. Je to ale jeden z možných konceptov kvalifikácie a mne osobne sa páči :)

Org
Organizátoři (Václav Peca) #15 29. 9. 2025 19:26

[14] Vás jsem pro tento účel nepočítal, protože jste neluštili tu herní verzi :) I tu přesnou verzi, která byla na hře, nevyluštily dva zkušené testerské týmy.

R
roura-rezava (Dan) #16 6. 10. 2025 10:43

Ahoj, mohl by mi někdo poradit k šifře 31, kde se vezme písmeno „Z“ do výsledku KODJERYBIZ? Autorské řešení je poněkud stručné. díky

Org
Organizátoři (Daniela Kuruczova) #17 6. 10. 2025 12:25

[16] Každé písmeno vieme rozložiť na semaforové znaky, ktoré ho vykresľujú, a tie zoradiť podľa abecedy. Spodný graf ukazuje vzťahy medzi po sebe idúcimi písmenami tak, že prepája tieto rozklady. Vodorovná čiara je vždy to písmeno, ktoré čítame. Pekne je to vidieť na červenej bodke (D), ktorá je prepojená s O pomocou dvojitej čiary, a teda vieme, že ide o písmenko, ktoré sa v rozklade O nachádza dvakrát. Posledné vetvenie práve vyjadruje vzťah medzi rozkladom I a rozkladom posledného znaku tajničky. Tam vidíme, že čítame abecedne posledné písmenko z rozkladu I, teda čítame Z.