silhouette

10 MASOPUST (diskuze)

TMOU 26

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Daniela Kuruczova) #1 8. 11. 2025 13:57

Diskuze o šifře.

Org
Organizátoři (Michal Kesely) #2 8. 11. 2025 17:44

Už len 62 príspevkov a dostaneme sa do zadania šifry!

K
Kamzíky (Mišo) #3 8. 11. 2025 18:02

Chcel som si teraz pozrieť, ako vyzerala šifra, ku ktorej sme sa už nedostali – táto. Trvalo mi hodný čas, kým som pochopil, že to nie je bugnutý link na stránke, ale naozaj to čo mi to otvorí je zadanie :D

OFK
Opravte Fernety Kadla (Sváťa) #4 8. 11. 2025 22:08

Dali jsme.. jen ze zvědavosti – Ni, radši knihu mělo evokovat jezdce jak? Pochopili jsme, že je kvůli šach, mat, ale ostatní figurky byly popsané jasně. A pak detail (možná ale chyba u nás) – šachovnice nám vyšla chybně orientovaná s černým polem vpravo dole. Ale je to jen malinká vada na kráse na jinak fakt skvělé TMOU!

R
ROFLCOPTER! (Ondra) #5 8. 11. 2025 22:24

Dali jsme.. jen ze zvědavosti – Ni, radši knihu mělo evokovat jezdce jak?

https://m.you­tube.com/watch?v=sO34O­o1PY2g

Org
Organizátoři (Michal Kesely) #6 9. 11. 2025 07:33

[5] Teda v originále sú to „knights“ a to je aj anglický názov figúry. Vedeli sme, že je to za dva rohy, ale nevadilo nám to :⁠-⁠)

OFK
Opravte Fernety Kadla (Sváťa) #7 9. 11. 2025 09:30

[5] ááá, díky, tak to jsme neznali.. nám to všem evokovalo tenhle meme, tady dokonce na stránkách Regionu Brno:

https://brnore­gion.com/Brno­Region/media/sta­tic-media/edb717d6–7524–4b4b-9070-c259bb168770@­w400.png

J
JÁDRO (Dejw) #8 9. 11. 2025 10:17

Na stránkách je barevná verze zadání, v reálu byla černobílá. V důsledku toho se ikony fiktivních týmů jevily jako černé a „asi bílé“, což do luštění vneslo jistý chaos. Sám jsem příznivce tiskové udržitelnosti, ale líbilo by se mi aspoň sladění ikon na stejný stupeň šedi.

AS
Albert Stallone (Dero) #9 9. 11. 2025 10:34

Odcházeli jsme, aniž bychom pochopili střídání bílé a černé. Prozření přišlo po dvou minutách chůze na další stanoviště. Problém byl, že ikony týmů víceméně pravidelně střídaly „tmavé a světlé“ odstíny pozadí, s „chybou“ až na druhé straně šifry. Stejná šedá by tady hodně pomohla, jak píše Dejw.

AF
Aplikované Fň (Eva) #10 9. 11. 2025 20:36

Pěkná, pobavila.

Taky jsme si mysleli, že ikony týmů jsou bílé a černé a nerozuměli jsme tomu, proč by bílý měl na druhé stránce táhnout dvakrát. Ale naštěstí to nějak šlo i tak.

OFK
Opravte Fernety Kadla (Sváťa) #11 10. 11. 2025 16:55

Ahaaa, ikony týmů měly barvy? My je chápali jako černá/bílá políčka (a sedělo to mám pocit na všechny figurky), proto jsem už někde psal, že šachovnice vyšla chybně orientované.

Jako barvy figurek jsme je nevnímali – to bylo dané popisem postav. A tím nám ani nevadilo, že byla bílá dvakrát po sobě (dvakrát se táhlo z bílého pole).

PK
Proudoví krtci (Vítek) #12 10. 11. 2025 17:56

Černobílý tisk barevných koleček u šifry vyžadující objevit černou a bílou považuji za velmi nešťastný, pro nás fatální. Šifra navíc správné řešení nijak nepotvrzuje, nějaký objekt, nebo rozumné místo jsou v mapě v SV rohu mnoha čtverců. Ještě mě mrzí, že tato šifra nepřinesla nic zajímavého, ani nového, rozpoznat (v čemkoli) šachové figury a dojít na pole v mapě, kde dojde k matu, to už přece obojí bylo.

ŠTA
Štyria tankisti a pes (Majo) #13 10. 11. 2025 19:38

V momente ako som po štarte (pri presune na druhú šifru) dostal mapu do ruky a pozrel si jej zadnú časť, tak som skonštatoval, že na nej sa ešte v priebehu hry bude hrať šach. Keď sa v tejto šifre vyskytli pomenovania blízkych miest, tak sme ani neváhali a hneď vedeli, čo treba robiť. Až som rozmýšľal, koľko tímov si šachovnicu na mape všimlo až v priebehu riešenia tejto šifry.

Ž
Želvonohý #14 10. 11. 2025 22:46

[13] Při získání mapy jsme si taky okamžitě řekli, že nás na ní 100% čekají šachy a/nebo šifrovací mřížka (jako před pár lety na poslední Civilizaci)…

…abychom pak toto informaci při luštění Masopustu úplně zahodili a přicházeli si na ni dobrou půl hodinu nanovo.

NTV
Nejkanoničtější tužky v penálu (NnqJirka) #15 10. 11. 2025 23:35

Tak my jsme též byli nažhaveni na šachy od momentu získání mapy (dokonce se slovy, že nejdřív musíme přejet na druhou stranu listu).

P
Psychokopytníci (hlína) #16 11. 11. 2025 22:31

Podivné střídání tmavých a světlých bublin pomohl rozbít až neprůstřelný argument, že Pelé rozhodně nemůže být bílý střelec :) Pak už do sebe pozice zapadla…