silhouette

13 QUIPU (ňuňu)

TMOU 26

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Daniela Kuruczova) #1 8. 11. 2025 13:58

Diskuze o šifře.

OFK
Opravte Fernety Kadla (Sváťa) #2 8. 11. 2025 22:13

Přesně takovou jsme potřebovali po odmakané levopravé myši, aby nám zas trochu zlepšila průněr a vrátila naději na dojití.

AS
Albert Stallone (Dero) #3 9. 11. 2025 10:48

Upřímně: nepotěšila. Už tak byla letošní TMOU zejména v prvních dvou třetinách solidní pochoďák. Některé úlohy doslova na stojáka na mě působily tak, že prostě jen potřebujete úlohy do počtu 6+20 (věděli jsme skoro od začátku).

Asi by se to lépe kousalo, kdyby předcházející nebo následující přesun byl něco pohodového. Ale ten předcházející byl docela dlouhý, ten následující do kopce. Za mě dramaturgicky nešťastné.

PZ
Pralinky zvlášť (Ondra) #4 9. 11. 2025 11:46

Upřímně: nepotěšila. Už tak byla letošní TMOU zejména v prvních dvou třetinách solidní pochoďák. Některé úlohy doslova na stojáka na mě působily tak, že prostě jen potřebujete úlohy do počtu 6+20 (věděli jsme skoro od začátku).

No ono se dá zaseknout i na poměrně jednoduché šifře každopádně za mne dramaturgie byla pěkná .. i slabší týmy si užili poměrně dost šifer a díky TMOUbusu nebyl problém, že skončili někde v lesích mimo civilizaci.

Asi by se to lépe kousalo, kdyby předcházející nebo následující přesun byl něco pohodového. Ale ten předcházející byl

docela dlouhý, ten následující do kopce. Za mě dramaturgicky nešťastné. Nemládneme a holt už je každý kilometr a každé kolo navíc znát. Ale podle mne i tohle k TNOU patří nořní les a kopce. (věřím že kdyys skládal hymnu po tomto ročníku tak bys tam přidal i něco o kopcích .. )

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #5 9. 11. 2025 12:00

Že bych pro příští rok připsal sloku? Ale mě tohle taky nenadchlo. Ony ty šifry první půlky byly fakt krásné, ale skoro jich bylo až škoda ne „neopen“ ročník. A tady, v této fázi hry, jsme už holt čekali sodu. Jasně že nemládneme (hehe, počkejte ještě za pár let:). Mně se letos třeba stalo, že díky tempu první poloviny hry jsem prostě byl už fyzicky hodně dole, jak na běžeckém závodě. Pak jsme měli první záseček „u kance“ – a když jsem se zvedl, zjistil jsem, že prostě skoro nemůžu, tělo ztuhlo. Takže jsem se reálně těšil, že se konečně bude víc luštit a míň chodit – a přišla největší průchodovka hry, kdy už se mi zoufale nechtělo tolik fyzicky makat. Ano, je to subjektivní, prostě mi jen podobné hříčky sedí víc kolem startu…

PZ
Pralinky zvlášť (Ondra) #6 9. 11. 2025 12:31

Že bych pro příští rok připsal sloku?

Napiš !!

Třeba To je ale prďák, jeden by už zdech. Kampak se to škrábem dochází mi dech. Už hodiny tu sedím a někdo skoro spí, Však jeden člověk stačí ať zakys prolomí To je ale kosa, už nemám si co vzít, Další člen odpad a jsme tu už jen v dvou Mrzne raní rosa a dál musíme jít, ať už projdem TMOU !

AS
Albert Stallone (Dero) #7 9. 11. 2025 13:04

No ono se dá zaseknout i na poměrně jednoduché šifře

Jenže ono nejde o maximální čas luštění, ten je na hře bez nápověd s nadsázkou nekonečný, ale o ten minimální. A ten je tady pár sekund (pokud vtip odhadnu předem a pohledem na zadání si jenom potvrdím další postup), případně minuta (pokud musím vytáhnout dřívější šifru a podívat se, o jaká slova jde).

A pokud nějaká nemalá množina týmů stráví na šifře minutu, tak se hodí přemýšlet i nad tím, jestli je dané místo vhodné pro zařazení takové průchodovky. Toť vše. Samozřejmě chápu, že orgové dělají různé kompromisy a občas zařadí i věci, o kterých vědí, že nejsou úplně ideální.

Ale podle mne i tohle k TNOU patří nořní les a kopce.

To přece vůbec neřeším ani nezpochybňuju.

ŠTA
Štyria tankisti a pes (Majo) #8 10. 11. 2025 19:50

Mňa táto šifra potešila. Vediac, že nás čaká 20 šifier (lebo 20 spoluhlások), ma potešila vedomosť, že niektoré z nich môžu byť aj triviálne (čo do tohto momentu až tak nebolo). Takže som vkladal väčšie nádeje tomu, že to dáme až do cieľa.