silhouette

14 ROZJEZD (eiýá)

TMOU 26

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Daniela Kuruczova) #1 8. 11. 2025 13:58

Diskuze o šifře.

OFK
Opravte Fernety Kadla (Sváťa) #2 8. 11. 2025 22:02

Tady jsme se trochu zakufrovali na tom, že v souhláskové mřížce je 31 přechodů mezi písmeny, v samohláskové 7 a v horní části šifry byla použita 4 písmena (s diakritikou). 31+7+4=42 a je vymalováno.

Od debaty

• „čeho jsou čtyři? no třeba směrů“
  • „no, ale co je to to E,I,Ý,Á?“

uběhla do facepalmu aspoň půlhodina.

PZ
Pralinky zvlášť (Ondra) #3 9. 11. 2025 11:18

No směry Síba uviděl poměrně ruychle, ale při diktování překreslování jsme si je prohodily, takže 6 jsme měli zrcadlově … Takže nám cvíli trvalo než jsem si uvědomily že čátek je 6 + 20 a dá se s nimi pracovat…

Moc hezká ..

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #4 9. 11. 2025 12:11

Moc hezká, akorát narozdíl od „řešení“ nás teda dlouho slovo „vyměň“ (teda myslím, že tam bylo vyměň, nemám náš postup řešení u sebe) nevedlo k tomu, že máme něco „smazat“ – prostě jsme vyměnili orientaci směru – a tím pádem nám další krok graficky nic nedával – resp. v jistí interpretaci dal čísla 48. Zahrabali jsme se v tom na hodně dlouho, a to jsme přitom tu kótu ve stříšce tušili, a tušili jsme i, kam asi půjdeme, ale prostě to nebylo čistě doluštěné. Otázka: je to nějaký relikt slovenštiny? Mně totiž slovo „vyměň“ vymazání spojení neevokuje.

F
Fixit (Standa) #5 9. 11. 2025 12:17

Vůbec jsme nepochopili, proč ty řádky v dolní půlce šifry potřebovali dvojici písmen na zakódování jednoho písmene mezitajenky. To druhé písmeno nám tam stále přebývalo. Tak jsme četli jen lichá písmena a text dával smysl až na pár výjimek, kde jsme museli vyměnit liché za sudé, což se dalo vysvětlit tím, že to pořadí dvojice písmen bylo místy proti směru kreslení úvodní grafiky. Při čtení lichých písmen nám vyšlo „pak vyměň“ namísto „pak vymaž“. Začali jsme tedy číst sudá písmena pomocí inverzního postupu kódování, a na začátku druhé mezitajenky ze sudých písmen vyšlo „noviny“…

Po 4 hodinách jsme se rozhodli to luštit celé znovu od začátku a dostali jsme tam to „vymaž“. Zbytek postupu už nám byl jasný.

Pořád si ale myslím, že na zakódování jednoho písmene mezitajenky stačí jedno písmeno v zadání. Ty dvojice písmen byly redundantní a matoucí.

AF
Aplikované Fň (Eva) #6 9. 11. 2025 20:12

Pěkná. Namalovali jsme si směry a koukáme co ta čmáranice znamená. Hm nic. Jo né vlastně, ono je to 620. Jo né, 6 a 20, cool!

EJP
Ešte je priskoro na nárek (majak) #7 9. 11. 2025 23:17

Tu ma najviac pobavilo, ze sme na tie styri kategorie snazili najprv napasovat farby hracich kariet, a az o dost neskor nas napadlo ze su to smery :D

[5] Odkazovat na nakreslene ciary (aka pismenka) z prvej casti by sa dalo len jednym pismenom, ale na dokreslenie novych ciar potrebujes dve, inak nevies ktorym smerom ciara pojde

Ž
Želvonohý (Petr) #8 10. 11. 2025 00:41

Schválně, v jaké relativní pozici na (dvouvrstvé) pomůcce si myslíte, že jsou jediná dvě písmena, nad která se píšou tečky (i a j)? Ano, pod dvě tečky v zadání sedí jak hyždě na hrnec. No, na chvíli nás to zabavilo.

K
Kerberos (Kulda) #9 10. 11. 2025 10:47

Přišlo nám smutné, že text dole měl 26 čtveřic (a na každém řádku to opravdu byly celé čtveřice), které se navíc neopakovaly. Navedlo nás to na špatnou stopu, ze které jsme se nedokázali vymanit, přitom to je věc, kterou by mělo testování odhalit.

Pak nám světové strany přemapovaly pomůcky (jako u transpozice).

Analýza textu dole taky odhalila 22 dvojic souhlásek, tak jsme s tou cestou nevydali.

Autorské řešení je vlastně moc pěkné a elegantní a mrzí mě, že šifra umožňovala nechat se svést na špatnou cestu a pořád si myslet, že to vyjde – přemapování pomůcek na jinou tabulku vyšlo až moc hezky.

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #10 10. 11. 2025 13:09

[4] Ivo, v textu je zcela jednoznačné VYMAŽ, tak jste tam asi měli chybu.

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #11 10. 11. 2025 15:33

Hmm – nemám u sebe žádný papír s průběžným luštěním, takže nedokážu odhadnout, kdy a jak se nám to stalo. Zajímalo by mě, jak jsme tam to VYMĚŇ teda dostali, protože ten text mezitajenky byl delší, a nevzpomínám si, že bychom ho domýšleli? VYMAZ – VYMEN – že bychom psali nečitelně, a jenom pak omylem pracovali s přehlédnutím? No, to by snad mohlo vysvětlit situaci. My jsme to totiž celý přesun na následující šifru ještě řešili, jak to hergot orgové s tím „vyměň“ mysleli (třeba jako výměna sirek v nápisu tvořeném sirkami atp.). Asi fakt nějaká podivuhodná smůla, vlčí mlha, protože tohle nás stálo určitě přes 45 minut – kdy jsme vyměnili orientaci šipek, nechali původní, doplnili nové – akorát to samozřejmě bylo tak dočmárané, že to nebylo ve vrstvách vidět (asi kdybychom si každou změnu udělali jinou barvou, dalo by se to lousknout i bez výmazu).

F
Fixit (Standa) #12 10. 11. 2025 21:37

[11] Nám tam taky napoprvé vyšlo VYMAZ. To jsme ještě nevěděli, které písmeno jsme si měli z každé dvojice vybrat, tak jsme četli nejdřív jen lichá. Viz. můj post dříve [5]

[7] majak, to že na dokreslení čáry potřebuju dva body chápu, ale na zakódování jednoho písmene jsou 2 body zbytečně moc. Toto míchání dvou principů mi subjektivně připadá nehezké :)

NTV
Nejkanoničtější tužky v penálu (NnqJirka) #13 10. 11. 2025 23:41

Tady mi mozek nedřív sepnul falešně, že je hezké, že mají směry unikátní samohlásku a že si toho nikdo nikdy nevšiml – abych se nad tím vnitřně dojímal a týmu oznámil směry, než jsem si uvědomil, že to u vÝchOdu neplatí. Ach ten přimrzlý mozek. Ale málem! Naštěstí unikátnost nebyla potřeba a bylo to druhé písmeno.

A propos: taky jste při přesunu na další stanoviště řešili, že už máme konečně za sebou ten rozjezd a teď přijdou konečně ty těžké šifry finále? :D