silhouette

15 SANITKA (matematická)

TMOU 26

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Daniela Kuruczova) #1 8. 11. 2025 13:59

Diskuze o šifře.

N
Nejcoolaťoulinkatější #2 9. 11. 2025 11:01

Nás celkem zmátlo, že poslední řádek má z nějakého důvodu trochu jiný font (minimálně osmičky, nuly, a jedničky vypadají v posledním řádku jinak než ve zbytku šifry), což šifru „přirozeně“ rozbilo na dvě šestice (zjevně na samohlásky), dvacetice nesrovnané tabulce 4×5 (to přece musí být souhlásky!), a pak čtyřy výrazy jiným fontem (to musí být tajenka!)

C
Chlýftým (Aleš) #3 9. 11. 2025 11:42

Já to napíšu sem, protože tady nás to postihlo nejvíc.

Jak píše [2], v šifře bylo typograficky leccos zvláštně. Většina dělení tučně, jiná tence, různé fonty napříč šifrou a tak dál. Tohle se stalo ještě sem tam na jiných šifrách – např. Jirka mě v cíli upozornil, že počítače se slovenskou lokalizací neumí sázet Ř (vizte šifru 12), na 14 byl useknutý kus T napravo, na 17 zase text zprava měl jinak tučnou tečku za větou.

Ne, že by to byla hlavní příčina našeho dlouhého luštění této šifry (na těch dalších jsme to jen odkývali jako zjevnou chybu), ale vynořovalo se to sem tam po celou dobu luštění.

A hlavně, proč to píšu – pokud se někde (např. na 19) má cokoliv odvozovat z typografie šifry, na všech ostatních šifrách by nemělo být pochyb, že na ní nezáleží.

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #4 9. 11. 2025 11:43

Hodně mátl ten dvojí font. Byli jsme skoro přesvědčení, že ve většině šifry nejsou nuly, ale „Óčka“, že nula je tam jen sporadicky, například v dolním řádku. A že to bude něco klíčového znamenat. Proč to tak bylo? Každopádně aspoň jsem splnil svůj slib z první poloviny hry, kdy bylo rychlostně těžké konkurovat dvojici Michal-Dero, takže jsem občas nestihl ani přečíst pořádně zadání. Tedy, slíbil jsem, že můj čas přijde po půlnoci, až budeme seklí. Takže svůj „podíl“ na projití letošní TMOU jsem si tady konečně vybral, což mě hodně povzbudilo. Bohužel teda až napodruhé: tušil jsem v tom podobnou „neplechu“ už v první půlhodině, ale prostě jsem to chybějící áčko hned v prvním češtinářském zápisu přehlédl. Naštěstí jsem se k tomu po čase vrátil a praštil se do hlavy…:)

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #5 9. 11. 2025 11:59

Hej, tu bohužiaľ aj cez quality control prešlo do finálnej verzie zopár typografických chýb, ospravedlňujeme sa (hlavne teda ja).

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #6 9. 11. 2025 12:00

(Opravil som to teraz aspoň v archívnej verzii.)

AS
Albert Stallone (Dero) #7 9. 11. 2025 13:12

(Opravil som to teraz aspoň v archívnej verzii.)

Ze zvědavosti: proč?

Podle mě by v archivu mělo být to, co bylo na hře. Nevím, kolik lidí luští šifry TMOU zpětně a jestli tedy taková oprava pomůže aspoň takovým lidem, ale přišlo by mi podstatnější mít v archivu záznam herní reality, než nerealizované ideální formy šifer.

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #8 9. 11. 2025 17:26

Ze zvědavosti: proč?

Poznám ľudí, ktorí na Tmou nechodia ale kľudne aj pol roka po hre si lúštia doma šifry z nej. Nepoznám nikoho, kto by si pol roka po hre chcel dohľadať, či bola v šifre na hre konkrétna dvojbodka tučne alebo nie. Ak sa taký fanatik nájde, tak si môže cez toto fórum dohľadať originál použitý na hre, ten je for posterity zachovaný tu: https://www.tmou­.cz/storage/26/si­fryMain/SANIT­KA-original.pdf

AS
Albert Stallone (Dero) #9 9. 11. 2025 19:51

[8] Inu, fanatik… reálně spíš člověk, který si zpětně pročítá diskuzi, natrefí na řeči o typografické chybě a chce se podívat, o čem je to vlastně řeč. Tohle dělám celkem často.

Ale ptal jsem se hlavně z toho důvodu, že mně osobně přijde zvláštní dávat do „Archivu“ něco jiného, než s čím se reálně potkali hráči na hře. Jasně, občas nejde archivovat šifru plně, protože její část závisí na materiálu, externích okolnostech atd. atp., ale pokud jde o digitalizovanou formu papírového zadání, tak tam bych čekal (a ocenil) verzi naprosto totožnou s tou herní.

Nám to teď nepřijde podstatné, vidíme spíš ty lidi, co si v měsících po TMOU přijdou ještě trochu zaluštit svým tempem, ale kryptoarcheologové za sto let by plakali, kdyby se materiál k velké typografické aféře na TMOU 26 ztratil v čase. :) Čímž děkuju za verzi pro budoucí generace.

(Možná jste si sami uvědomovali při realizaci cílové aktivity, kolik historie už zapadlo časem, a to se bavíme jen cca o dvou dekádách.)

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #10 9. 11. 2025 20:33

Jasne, chápem aj tvoj pohľad, presne preto som zachoval aj tú presnú verziu použitú na hre a postol sem linku na ňu. Nechceme zakrývať naše chyby. Takto to snáď splní všetky ciele: aj existuje šifra bez chybičiek vhodná na riešenie, aj ostala dokumentácia toho, ako to na hre bolo ozaj, ak by ju niekto ešte niekedy chcel vidieť.

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #11 9. 11. 2025 20:38

[3] Naše počítače vedia sádzať ř, chyba (presnejšie škaredý glyf pre ř) je v italic verziách fontu Kanit, ktorý TMOU už nejaký čas používa. Aj nám pred hrou sa tie mäkčene nad ř písaným kurzívou zdali hnusné, ale keď je to prvý rok, čo organizujeme, nedovolili sme si meniť úplne všetko :)

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #12 9. 11. 2025 21:27

[11] Na druhý pohľad, špecificky v tej 12ke niečo rozbité je, normálny Kanit by mal mať ř krajšie. Pozrieme sa na to ešte a zoberieme si poučenie s krízového vývoja, či tak nejak.

ÚT
Ústřední topení (Index) #13 10. 11. 2025 10:39

[10] Mám to jako Dero. Nejlepší řešení za mne je zanechat skutečné zadání a doplnit ho o text „V šifře se vyskytuje typografická chyba. Pokud si chcete šifru vyluštit bez ní, zde je `lepší` zadání.“

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #14 10. 11. 2025 13:16

Za mě je nejlepší řešení to, co jsme udělali na kvalifikaci 4! tedy archivně ukázat to, co hráči potkali a alternativně nabídnout i opravenou verzi. Tam ale šlo o věcnou chybu, která znepříjemňovala luštění daleko více.

ŠTA
Štyria tankisti a pes (Majo) #15 10. 11. 2025 19:56

Na tejto šifre sme našli použitie pre „vtípek“ z 12ky. Totiž v spodnej časti sa vie vyskytovať 16 objektov – 15 štvoríc samohlások (resp. dvojíc) a 1 kompletná šestica (resp. prázdna množina). Číslo 16 predsa poznáme zo šifry 12 a bol tam spomenutý „vtípek“ o CH, ktoré je špeciálne a použijeme ho neskôr. Takže sa ponúkalo priradiť kompletnej šestici samohlások písmeno CH (lebo veď má niečo navyše napravo) a zvyšným 15-tim dvojiciam niektoré z písmen s diakritikou. Táto myšlienka sa opúšaťala veľmi ťažko.