silhouette

19 XENOFOBKA (samohlásky)

TMOU 26

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Daniela Kuruczova) #1 8. 11. 2025 14:00

Diskuze o šifře.

OFK
Opravte Fernety Kadla (Sváťa) #2 8. 11. 2025 21:55

Dotaz na orgy – vznikl nápad na strukturu mřížky samohlásek předtím, nebo potom, co jste objevili tuhle sochu? Pro nás to byla konečná, vyzvedávali jsme 10 minut před koncem a Vranova si nevšimli.

A že řešení šifřiček A-F začínají na hezké P,A,V,O,U,K, nás k vorvaňovi už taky moc nepřiblížilo :)

AS
Albert Stallone (Dero) #3 9. 11. 2025 11:09

Pravidla: „Po vyzvednutí zadání ze schránky se vzdalte od schránky tak daleko, abyste nebránili nově příchozím týmům v hledání.“

Upřímně nerozumím tomu, jak mohla tahle šifra projít orgovským sítem. Vždyť to je do jisté míry podraz na týmy? Vlastně se divím, že si s tím nakonec většina týmů poradila v relativně normálním čase. A docela by mě zajímalo, jakou metodou. Bylo to vždy ze zoufalství, kdy si člověk řekne, že prostě neví a musel něco přehlédnout? Nebo jiné způsoby? A jak jste se u toho cítili? My byli teda naštvaní a frustrovaní.

„Font je nezvykle velký, neodkazuje to na něco poblíž?“

Takhle někdo uvažuje? Mně to nedává smysl.

Nebýt toho, že nám po půlhodině na šifře Aleš svým veselím po vyzvednutí nechtěně poradil, že na daném místě je možná ještě něco, co jsme přehlédli, tak tuhle šifru možná nevyluštíme. Nevím, jestli bychom si připustili, že by orgové zařadili takto zvláštní pozornostní chyták.

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #4 9. 11. 2025 11:52

Přidávám se k Derovi: tohle na TMOU prostě tak nějak už dlouho nepatří. Mimochodem u nás se třeba stalo, že těsně před příchodem k šifře jde proti nám tým (? nevím teď který), který má 2 zadání šifry, hlásí, že v deskách zbyl jen jeden kus, jdou to volat orgům – a věnoval nám své druhé zadání. Z čehož je vidět, že ani způsob převzetí šifry se nedá pohlídat 100%. Opravdu jsme vyluštili jen díky nechtěnému projití Chlýftýmu kolem nás, kdy nebylo možné nezaregistrovat, že zřejmě uviděli okamžitě něco, co jim umožnilo vyluštit za chůze. My jsme tou dobou už měli prohledaný veškerý průběh dosavadní hry, ve snaze dodat do šifry nějakou externí informaci, která by souvisela zejména s podivnou velikostí fontu… Při odchodu po dvanácté na bus mi bylo fakt strašně líto týmů, co luštili na náměstí. Podle mě prakticky beznadějně…

PZ
Pralinky zvlášť (Ondra) #5 9. 11. 2025 12:11

Pravidla: „Po vyzvednutí zadání ze schránky se vzdalte od schránky tak daleko, abyste nebránili nově příchozím týmům v hledání.“

Upřímně nerozumím tomu, jak mohla tahle šifra projít orgovským sítem. Vždyť to je do jisté míry podraz na týmy? Vlastně se divím, že si s tím nakonec většina týmů poradila v relativně normálním čase. A docela by mě zajímalo, jakou metodou. Bylo to vždy ze zoufalství, kdy si člověk řekne, že prostě neví a musel něco přehlédnout? Nebo jiné způsoby? A jak jste se u toho cítili? My byli teda naštvaní a frustrovaní.

Tak nikde není psáno, že se nemůžeš na místo vrátit a prohlédnout si ho znovu pořádně.

Jsem velmi vděčný za možnost vidět nejrůznější zajímavá a pozoruhodná místa, které jsem navštivil během více než stovky šifrovaček. Podle mne ke hře patří uřévat si nejen šifry ale i cestu a okolí kudy jdu.

Ve chvíli, kdy se použuije jako část šifry místo, kde jsem , tak je to velké plus a hezká vzpomínka..

Takhle někdo uvažuje? Mně to nedává smysl.

Všímám si všeho co je kolem , a ve chvíli kdy vidím na soše
VR
AN
OV

tak automaticky se to spojí s
AE
IO
OY

Prostě ke Flow patří, že vnímáš nejen šifry ale i okolí, východy slunce hvězdy, zpěv ptáků a zvuky lesa..

Nicméně docela dlouhou chvíli jsme pracovali s tím čeho je 6 Beru hesla, kódy prvních 6 šifřiček ze startu a zkousím vyzobávat nebo řadit podle toho, co je na papíře. Pak jsem se šel podívat znovu na sochu a dostavil se efekt kouknu a vidím …

Takže
orgům velké plus za odvahu zařadit šifru do hry,
gratulaci všem, co to dali,
a pokoru těm, kdo si nevšimli nebo si to nedokázali spojit.

AS
Albert Stallone (Dero) #6 9. 11. 2025 13:09

Tak nikde není psáno, že se nemůžeš na místo vrátit a prohlédnout si ho znovu pořádně.

Nikde není ani psáno, že na místě šifry nebude v každou celou hodinu kukačka morseovkou kukat nápovědu. Ono je to s těmi pozornostními věcmi ošidné. Když hráč neví a nemá z čeho zjistit, že nemá celé zadání, tak si orgové prostě zakládají na průšvih. Platilo to zatím u každé pozornostní šifry, kterou si vybavím.

Dá se to řešit třeba tak, že kód stanoviště bude 19a a na soše bude malá nálepka 19b. To už je čisté. Z takové formy zadání jde odvodit, že mi chybí nejméně jedna část a že mám přemýšlet, kde jsou ty další.

ŠN
Šestý nesmysl (Matěj) #7 9. 11. 2025 14:17

Za mě skvrna na kráse jinak skvělé hry. Když jsme šli kolem týmů luštících na náměstí, měl jsem chuť jim to všem říct.

J
JÁDRO (Robert Antonio) #8 9. 11. 2025 16:41

„Font je nezvykle velký, neodkazuje to na něco poblíž?“ Takhle někdo uvažuje? Mně to nedává smysl.

Takhle jsem uvažoval, ale až z čirého zoufalství po hodině koukání, mapování samohlásek na startovní šifřičky a zkoušení různých grafických šíleností (ta písmena velikostí odpovídala velikosti samohláskové pomůcky). Protože jako asi u většiny týmů, šifru vyzvedl jen jeden z nás a my ostatní jsme se usadili na náměstí.

PTF
Poslední ternární forma (Anička) #9 9. 11. 2025 20:52

Tohle cítím podobně jako Dero, Ivo a Matěj. Poté, co jsme s ní zkusili všechno možné (ty tři dvojice dávají svými spojnicemi H, a jak Filip spočítal, pravděpodobnost, že je tak náhodně vyjde, je velmi malá :D a máme tam navíc šedě háček…) se někdy v průběhu mého šlofíka Jenda došel podívat zpátky k šifře a mohli jsme se přesunout do cíle. Přitom mi to zároveň přijde fakt hezké – navrhované 19a, 19b by to za mě asi vyřešilo. Oceňuju, že šifra byla ke konci – během dalšího přesunu jsem si říkala, že je hezké, že i kdyby na tom někdo skončil, tak si užil téměř celou hru. Nevidět kvůli tomu půlku šifer by bylo škoda.

NTV
Nejkanoničtější tužky v penálu (NnqJirka) #10 10. 11. 2025 08:33

Tak jo, vzal jsem si trochu odstup a vychladl. A přesto mi jdou na ústa letitá slova klasika Síby: „Tak až budete někdo chtít vyhlašovat anticenu Zlatá svěrací kazajka za nejdebilnější píčovinu v dějinách šifráren, tak na mne, prosím, pamatujte. Připadá mi, že mám jasno v tom, co nominovat.“ Myslím, že to je podobný typ failu, jaké jsme se sami jako orgové dopustili při zmiňovaném Síbově citátu. Těsně před koncem hry, mám něco a jsem s velkou pravděpodobností v…

Podepisuju vše kruté a nesmyslné uvedené výše. Postřehovka na místo vyzvednutí po celé hře; bez jediného hintu na šifře – bez možnosti opravy, když si toho nevšimnu; jednoduše spoilovatelné jiným týmem, a tudíž s velkou možností nefér situace, kde tým, co zůstává v blízkosti stanoviště a porušuje tak pravidlo o vyzvednutí, má silnou výhodu. Kdyby to aspoň bylo ve Vranově, na mapu jsme se obecně koukali o dost dřív.

Vyzvedávali jsme bleskově, abychom na šifru neupozorňovali další týmy – my jsme seděli u hřiště, když tam ještě nechodily téměř žádné týmy, a pak valnou většinu času za rohem. Věděli jsme, že chceme něco šestipísmenného. A byli jsme fakt totálně vedle – těch věcí z celé hry, co šlo využít. Ano, po mnoha hodinách jsme pak viděli několik týmů, co si sedly vedle nás u pomníku, nevytáhly skoro vůbec nic z batohu, sborově koukali do telefonů, a odešly. Pak, po těch pěti hodinách, přišel vedle nás překvapený Bebe, taky čučíc do telefonu (byť asi ne zatím s řešením), jsem si položil otázku proč takto (že to udělají ve stoje) a napadlo mě, zkontrolovat tu sochu na fotce. A facepalm, že jsem to skoro týmu ani nechtěl říkat.

Palec dolů a co nejhlouběji do hlíny. Sepsal NnqJirka

Org
Organizátoři (Mišo Forišek) #11 10. 11. 2025 10:23

bez jediného hintu na šifře

For the record, toto je podľa mňa pravda len takmer, nie úplne. Dva úmyselné veľmi drobné náznaky tam boli. Prvým je, že na 13ke ste videli, že vieme vyrobiť ozaj maličké zadanie, čo naznačuje, že tu môže byť nejaký dôvod, prečo je toto konkrétne tlačené také veľké. Druhým je webinfo, ktoré pre toto jediné heslo používalo novú formuláciu kde na konci pribudol zdanlivo redundantný text: „Až ho vyluštíte, zadejte ho do TMOUinfa a dozvíte se, kam pokračovat z místa, kde jste šifru 19 vyzvedli.“

NTV
Nejkanoničtější tužky v penálu (NnqJirka) #12 10. 11. 2025 10:41

Jako dobře no – druhá zmíněná věc není na šifře – ale imho kdyby ses zeptal těch týmů v cíli, zda si to ve webinfu přečetli a hintlo jim to, co bylo potřeba, tak budeš mít pravděpodobně nula odpovědí. Ohledně velikosti jsme si tu otázku samozřejmě kladli, ale na to, jak píše Dero, není myšlenková odpověď/vazba „Velká šifra – podívej se okolo“. Pravděpodobnost, že nějaký tým na tomhle selže, mi teda z pohledu orga přijde veliká (a třeba daleko větší než what3words nebo ulice v holtržnici na Navíc).

Jako já to neberu nějak úkorně, to bychom museli vést/být na bedně, abych byl opravdu opravdu naštvaný. Jestli jsme 4./5. nebo 19. je smutné, ale moc to neřeší. Navíc jsme to dali, prošli jsme zase Tmou, a to se počítá ;)

AS
Albert Stallone (Dero) #13 10. 11. 2025 10:45

Dva úmyselné veľmi drobné náznaky tam boli. Prvým je, že na 13ke ste videli, že vieme vyrobiť ozaj maličké zadanie, čo naznačuje, že tu môže byť nejaký dôvod, prečo je toto konkrétne tlačené také veľké.

Mohl by mi prosím někdo detailněji vysvětlit tu logiku za „maličké zadání znamená ABC“ a „veliký font znamená XYZ“? Mně připadá, že jsem se propadl do alternativního vesmíru, kde všichni přijímají, že velikost zadání logicky a univerzálně signalizuje nějaké informace, se kterými jde smysluplně pracovat.

Nechápu ani titěrné zadání na 13, ani velký font na 19. Kdyby obojí byly papíry A6, tak ty šifry asi vnímám jako luštitelnější, protože bych se nepouštěl do naprosto marných úvah na téma „Proč tato velikost?“

Takhle mám pocit, že mi orgové říkají zároveň:

• „Malé zadání znamená, že v šifře není co luštit a má se použít něco externího.“
  • „Velké zadání znamená, že v šifře není co luštit a má se použít něco externího.“

PZ
Pralinky zvlášť (Ondra) #14 10. 11. 2025 11:51

Mohl by mi prosím někdo detailněji vysvětlit tu logiku za „maličké zadání znamená ABC“ a „veliký font znamená XYZ“? Mně připadá, že jsem se propadl do alternativního vesmíru, kde všichni přijímají, že velikost zadání logicky a univerzálně signalizuje nějaké informace, se kterými jde smysluplně pracovat.

Za mne se orgové pustili do něčeho nového a asi bych je nehanil. Ve chvíli, kdy se zařneme vymezovat, že šifra musí mít vlastnosti XYZ aby mohla být ABC… , pak si zavíráme tvůrčí hranice a připravujeme se o mnohé. Prostě ve chvíli kdy se dokážeme povznést nad zažitá pravidla a vnímat plně to, co je právě kolem nás se poouváme dále i v životě.

Na téhle šifře skonřily 4 týmy z 27 (přičemž 2 tam byly méně než 40 minut), takže bych to nepovažoval za tragedii za kterou by měli padat hlavy.

JE prostě na místě říci si: Tohodle jsme si nevšimli nebo neviděli a holt si přiznejme že jsme b..í.

a třeba daleko větší než what3words ).

Zrovna tohle je podle mne něco, co není obecná znalost a není jak se jí dopátrat. Ale pokud mi něco nejde a doberu se toho, že mi něco chybí, tak vrátit se na místo šifry a rozhlédnout se je něco, co časem udělá každý (a většina týmů to i udělala).

A
Absolutno (Pavel) #15 10. 11. 2025 12:02

Statistiky udávají medián luštění 53:40. To mi nepřipadá jako nějaká hrůza. Fallout např. budíku a nálepky na průkazce byl teda daleko horší. Tmou vždy vyžadovala schopnost neulpět. To se mi líbí. A to říkám za tým, který tehdy na průkazce skončil. Rozhodně to není první šifra, která „na tajňačku“ pracuje s místem. Souhlas, že nějaký hint by byl fajn, ale 19a+19b by bylo zas trochu nuda ne?

Ono mi vůbec přijde, že se množí hlasy, které by chtěly šifrovačky tak nějak … sešněrovat. Já tu touhu po eleganci samozřejmě chápu, ale v určité míře to přechází v sterilitu. Navíc mám podezření, že takovýto vykrystalizovaný styl nahrává zkušenějším týmům, které jej dobře znají. Když je těch záruk míň, občas se i slabší tým může blýsknout. Ale je to jen spekulace.

NTV
Nejkanoničtější tužky v penálu (NnqJirka) #16 10. 11. 2025 14:31

JE prostě na místě říci si: Tohodle jsme si nevšimli nebo neviděli a holt si přiznejme že jsme b..í.

Pozor, já nepopírám, že jsme blbí a měli jsme si toho všimnout dříve, resp. nás mělo napadnout zkontrolovat místo daleko dříve, neříkám instantně jako legenda Aleš. :)

Já jsem jen proti tomu, aby design hry vedl k tomu, že tým, který si sedne proti pravidlům patnáct metrů od šifry ji vyluštil obkoukáním jiného týmu, to mne na tom štve více. Protože jednak by ta statistika průchodu této haluze pak vypadala hodně jinak a pak to zákonitě vede k tomu, že u každé šifry budu chtít sedět blízko, co kdyby náhodou.

Já tu touhu po eleganci samozřejmě chápu, ale v určité míře to přechází v sterilitu.

Jo, ale takhle to tady úplně myšleno není. Čtení náhodné věci (byť řešení předchozí šifry) v blízkosti papíru s obyčejným textem je podle mne málo a vlastně bych řekl, že kdybychom tu šifru za 5 hodin polili močí (což nikdo nenavrhoval), tak je to přístup se stejnou mírou jistoty a návodnosti dle té šifry jako správné řešení.

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #17 10. 11. 2025 15:20

Technická poznámka, pravidla o vyzvedávání šifer zní letos takto: „Po vyzvednutí zadání ze schránky se vzdalte od schránky tak daleko, abyste nebránili nově příchozím týmům v hledání.“ Tj. sezení 15 metrů od šifry nutně není proti letošním pravidlům: orgové nechali na uvážení, aby týmy vyhodnotily situaci na místě – a na mnoha místech bylo IMO úplně OK sedět 10 metrů od šifry, zvlášť na čele hry, kde se pohybuje jen pár týmů ( z celé trasy simyslím, že jsme narazili na jediné místo, kde bylo záhodno jít fakt hodně daleko pryč: a to u rybníka Ledňáček). Jinak byly objekty a dohledávky jasné (byť to mohu mít zkreslené tím, že většinu noci jsme se pohybovali v první pětce – desítce).

Zároveň to nijak nezpochybňuje to, že nechtěné okouknutí u této šifry hrozilo. Jak jsem psal výše – byť jsme v daném místě seděli na opačné straně hřiště, cca 100 metrů od šifry (což by vyhovovalo i starým pravidlům), seděli jsme zároveň na lavičce s výhledem na šifru. A Chlýftým má tak výrazná trička, že dost dobře nebylo možné si nepovšimnout, že šifru dali na stojáka a radostně peláší kolem nás do cíle.

A to mi vadí dokonce víc, než případná výhoda při porušení pravidel. Tady mohlo dojít k statisticky významné dopomoci okolnostmi „mimo-šiferními“ i při neporušení pravidel. Protože luštit se zavřenýma očima se prostě nedá…

Za mě specific-site šifry na masovou šifrovačku velikosti TMOU nepatří. Resp. pokud patří, musí to být nějaká obrovská věc, nejlépe na obzoru…:) Protože menší detail na začátku nelze dost dobře obsloiužit tolika týmy, v koncovce zase vytváří nutně okolnosti, které nejsou šifrovacího rázu – a co si budeme povídat – na čele se hraje jak o dokončení, tak o pořadí. Na malých šifrovačkách je naopak mám hodně rád. Na trailech dokonce předpokládám, že na tom budou šifry založené a provedou mě městem, místem…

ŠTA
Štyria tankisti a pes (Majo) #18 10. 11. 2025 20:24

Mne sa takýto typ šifier páči. Dokonca ich mám veľmi rád a chcel by som, aby na šifrovačkách boli radené častejšie. Na druhú stranu si uvedomujem, že na masových šifrovačkách sú problematické, a tak je ich vhodné radiť až na miesta, kde je štartové pole dostatočne rozriedené, aby z toho nevznikali problémy.

Som rád, že takáto šifra bola na TMOU zaradená. Myslím si, že dramaturgicky bola zaradená aj na správne miesto (miesto, kde už sú tímy tak rozprestreté, že nie je až taký problém s kumuláciou tímov).

A to sme boli tím, ktorý na túto šifru poslal „predbežca“ a povedali mu, aby zostal pri danej soche, lebo sme očakávali použitie miestnej vedomosti. Avšak vrátil sa k nám, takže sme chvíľu prechádzali predošlé šifry. Potom sme sa ale predsa len pozreli na fotky na mapy.com a z toho sme to uvideli.

Celkovo som rád za takúto šifru a prosím orgov, aby sa nenechali odradiť tou diskusiou nad mojím príspevkom, aby sa takéto šifry mohli aj v budúcnosti objaviť (samozrejme na správnom mieste (v oboch významoch slova „miesto“)).

KMS
Kvasíme, Mrzneme, Spíme (Lukáš) #19 11. 11. 2025 20:18

Čo si myslíte o nápade, že by po príchode na miesto tím nenašiel obálku s výtlačkami šifry, ale jednu nehybnú verziu (napr. zalaminovanú a priklincovanú alebo inak uchytenú niekde)? To by viedlo k tomu, že všetci majú porovnateľné podmienky, keďže aby zadanie šifry videl celý tím, musí na to miesto prísť celý tím. Lebo teda za mňa ten zásadný problém postrehových šifier je, keď ten objekt, ktorý treba postrehnúť, je natoľko nevýrazný, že keď by sa umiestnenie šifry o trochu posunulo, je de facto neriešiteľná. Čiže obrovská kresba na stene je za mňa prijateľnejšia na takýto typ šifry. Rovnako si viem predstaviť, že ak by toto napríklad bolo oficiálne logo Vranova (podobne ako má kontroverzné logo OSTRAVA !!!), ktoré by sme mali šancu stretať po celej šifrovačke, tak je to zmysluplnejšie.

T
TučňAáaak (Pepa) #20 16. 11. 2025 22:35

Tak jsem si to nechal tyden ulezet a taky sem napisu par dojmu a nazoru.

1. Za spatnou vlastnost sifry povazuju, ze se da reseni omylem odkoukat od jineho tymu („hele prichazi dalsi tym a vyzvedava sifru, hele oni se tam shybaji a neco si tam foti“). Predstavuju si, ze podobne nektere tymy odkoukaly/odpos­louchaly reseni bludiste. Tam to hadam bylo jeste ve vetsi mire, ale zase tam aspon byly vsechny tymy spolu, zatimco tady mely nektere tymy vyrazne vetsi sanci na odkoukani nez jine tymy (pokud sedely blizko, coz sice letos mozna pravidla nezakazuji, ale nekteri hraci to maji v krvi).
  2. Kdyby hypoteticky sifra tuhle vlastnost nemela, tak mi vlastne prijde OK. Trochu mi prijde, ze top tymy (vcetne nas!) ocekavaly pred cilem pruchodovku, nedostaly pruchodovku a ted si stezuji :). Jo, byl tam ten trojan, ze cteni samohlasek na karticce kreslilo pismeno H, coz spolu s hackem na papire vypadalo nadejne, stane se. Jo, daly se zkouset pouzivat pomucky (ale imho nesedely, protoze kolem I nebylo dost mista). Nezvykla velikost pismen je podle me dobry hint na „chci to s necim zkombinovat“, ale teda neni jasne s cim. Jo, dalo se navadet silneji (napr. font na vsech ostatnich sifrach mohl byt stejny a na tehle vyrazneji jiny, to by silneji kombinovani s minulymi siframi). Nebo dokonce dat 19a/19b jak pise Dero. Ale i bez toho vseho mi prijde sifr korektni. Je celkem prirozene hledat, s cim ten papir jeste zkombinovat, a misto vyzvednuti je jedna z rozumnych moznosti. (Btw jineho textu we webinfu nez na papire jsme si vsimli, ale napovedam v takovychhle vecech bych se radsi vyhybal, mam z toho „prukazka“ vibes.)
  3. Mimochodem to, ze jde odkoukat, jak dlouho trva lusteni jinym tymum, je podle me realita sifrovacek a na tehle sifre to neni o nic vetsi problem nez kdekoliv jinde. Prijdu k bufetu, vidim 30 lusticich tymu, jdu si objednat pivo. Prijdu na pole nad bufetem, nikoho nevidim, zkusim lustit na stojaka. Vidim, ze tymy prichazeji a rovnou odchazeji – usoudim, ze si asi sedim na vedeni.
  4. Pro zajimavost jeste popis naseho procesu lusteni: Vyzvedavame, napisu si nevsimame, sedame si mimo dohled. Asi 20 minut zkousime vsechno mozne. Pak jde jeden clovek zpatky omrknout misto, ale niceho si nevsima (na jeho obranu: byla tma). Dalsich asi 20 minut zkousime vsechno mozne. Pak jde jiny clovek jeste jednou omrknout misto a nachazi napis. Odchazime.