silhouette

Kvalifikace

TMOU 27

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Václav Peca) #1 20. 9. 2026 18:43

Podělte se o své dojmy z kvalifikace!

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #2 21. 9. 2026 00:05

Ahoj orgové, díky moc za kvalifikaci, byla to velice příjemná a čistá hra. První level nebyl zatížený kódovacími principy, což bylo osvěžující. Čumící šifra je hezká na pohled, spojení jsme museli dogooglovat – husa do flašky nebo bacil do lékárny jsou nám buď neznámé, nebo zasuté prachem času. O Bulharovi a mlátičce nemluvě. V penězích byl Ondra zklamaný, že jakmile přišel na chechtáky, řekl jsem mu, že to nemá luštit, že to je HESLO :-)

Ve druhém levelu jsme oproti ostatním ročníkům byli schopni paralelizovat a rozdělit se na tři skupiny, nakonec jsme měli všechna hesla skoro stejně, nejdříve Poláka (mezitajenka úspěšně minuta), hned potom přišla další hesla. Přiměřené požadavky na vlastnosti a nápady.

Trojka tradičně – zaplaťpámbu za pracnou logickou úlohu, protože preclík je hrozná zhulenost, který by nás nenapadl do konce hry. Ta pracná principovka moc krásný nápad, věděli jsme hned, co s tím.

Ve čtverce jsme měli trochu zásek, způsobený nesprávným čtením S jako 6 a 32, takže jsme dlouho pracovali s tím, že každému kotouči přísluší jedno písmeno. Nakonec přišel spásný nápad na čas, ale pořád jsme měli dvě S – je to století a sekundy, nebo sekundy a setiny? To už jsme tak nějak většinově tušili, že chceme kotouče otáčet o časovou deltu, akorát nic nevycházelo. Nakonec jsme se usnesli, že to bude 6.32 sekundy. Pak nás zase zastavily moje špatné vzorce v excelu, ale když jsem si je opravil, tak už konečně ten očekávaný KOTOUČ vylezl.

V pětce jsme přečetli mezitajenku a pak už to byla čistě Ondrova práce. Objevil druhou šestadvacítku a při závodu mezi mým excelím a jeho ručním desynchronizováním zvítězila manuální práce.

Konečné 16. místo je pro nás milým překvapením a overachievementem. Takže ještě jednou díky, užili jsme si to, kvalifikovali se a těšíme se na hru!

F
Feny (Malmed) #3 21. 9. 2026 01:08

51 rekurzivní písnička s 26 slovy a 26×2 slabikami, 🤯. Jak rád jak hezký jste to vytěžili.

K
Kamzíky (Mišo) #4 21. 9. 2026 03:48

U 41 nás strašne zaviedol preč fakt, že bolo 6 časových údajov (roky, dni, hodiny, minúty, sekundy, stotiny) a 6 kotúčov. Takže sme doslova väčšinu kvalifikácie strávili snažením sa nejak ich na seba napasovať a nijak raz to nešlo. Myšlienka spojiť ten čas dohromady ako jednu hodnotu a posúvať oň všetky kotúče naraz mi aj napadla, ale stratia sa pri tom informácie (pri väčšine kotúčov aj tak nevyužiješ väčšinu časových údajov, tak prečo ich tam pchať?), nevyužiješ pri tom mapovanie 1 hodnota – 1 kotúč a ešte aj tie čísla tam vychádzajú nepekné zlomky. Takže som to rovno zahodil ako blbosť a skúšal radšej 350 spôsobov, ako sa to dalo otáčať a usporiadavať inak a dávalo to väčší zmysel… Imho dosť nešťastné.

Ale inak fajn, prekvapivo sme si rozdelili úlohy správne a tie česko-znalostné nám nepadli na Slovákov v tíme, takže nám to šlo od ruky :D

K
kafe (Yeti) #5 21. 9. 2026 08:20

Tak já teda budu za remcala, protože sekvence 31–41–51 nám přišla jako superpruda-trápení-pruda. Cykly byl pěkný nápad, který nám dlouho trval udělat autorským otáčením a čtením a bez chyb (plus odbočka s asteroidem, který má tuhle periodu oběhu, protože by přece bylo pěkné, kdyby ten čas byl taky délka nějakého cyklu). Druhé dvě, a především 31, byly jen práce. U 51 oceňuji nalezení všech těch 26, ale myslím, že to měla být šifra pro nižší úroveň a bez toho posledního kroku.

K
Karel #6 21. 9. 2026 08:41

Děkujeme za kvalifikaci, moc nás to bavilo.

Hledám vysvětlení, jak to, že nám u 41 vyšlo řešení jiným než oficiálním způsobem. Pokud se v každém kotouči posunete o délku daného cyklu, kdy se jako 1. políčko počítá pole se šipkou, dostanete se na dané písmeno kódu. Např. u cikády Í=1 C=17 a to je vlastně Č v KOTOUČ.

Nepracovali jsem se sekundami, minutami…

Díky

Šárka

C
coredump (Yenya) #7 21. 9. 2026 08:41

Orgové, celkový dojem docela dobrý.

Pracné dohledávání popkulturních informací jsme zvládli obejít. Z čumící šifry jsme neznali toho Bulhara a lékárnu, ale docela vtipné. Škoda že jsme se nedostali k tomu pacmanovskému semaforu.

Mezitajenku v polském kříži jsme minuli, šlo to i bez ní. Logická hádanka se šifrovacími principy byla zajímavá, ale fakt hodně pracná. Pro nás zvlášť z toho důvodu, že jsme K považovali za polský Kříž, a moc nám to nevycházelo. Tak jsme nakonec připustili zkusit ten preclík, i když jsme o tom moc přesvědčeni nebyli.

Cykly docela zajímavý nápad, výsledek jsme zkoušeli pasovat na periodu nějakého nebeského tělesa. Tady by byl pěkné, pokud by to u všech těch kruhů vycházelo _přesně_ na nějaké písmenko, což ne vždy bylo (nebo jsme dělali nějakou chybu). Ale z K_TO_C vyscrabbleno řešení.

Opakovací odrhovačka byl zajímavý princip, akorát se nám nezdálo, že by to co z toho vyšlo bylo snad české slovo. U posledního kroku jsem fakt nevěřil, že to spočítáme bez chyb, tak jsem si to naprogramoval:

https://yenya­.net/paste/qtmou-l5.pl

Výsledek ve dvou a půl lidech myslím docela dobrý. Teď ještě sehnat tým na hru.

• Yenya

CF
Corn Flakes (Jiřík) #8 21. 9. 2026 10:45

Díky za pěknou kvalifikaci.

Po pomalejším startu na šifře 11 jsme se celkem rozeběhli a první tři levely vyluštili na naše poměry celkem rychle. Zpětně se mi moc líbí první úroveň – vstřícná pro nováčky, ale neurazí ani veterány. Zaujaly housenky. Ve třetím levelu nám hodně chutnal vtipný a vlastně celkem analytický preclík.

Čtvrtý level už dal zabrat. Obrázky ve výsečích nám přišly nadbytečné, takže panovala nejistota v tom, zda jejich (ne)přítomnost nese nějakou informaci. Když už jsme konečně pochopili význam RDHMS a prošli slepou ulicí s hledáním cyklu dané délky, tak nás na dlouho zastavila neschopnost počítat do 18 :-)

V pátém levelu jsme bojovali hlavně s technickou realizací. V záplavě těch šestadvacítek mě trochu překvapilo, že nebyla využita šestadvacítka schovaná v počtu opakování hudebního motivu v „metacyklu“ (22 not vs. 52 slov ⇒ nejmenší společný násobek je 572, tedy 26 × 22).

K
kafe (Yeti) #9 21. 9. 2026 11:06

[7] 51 jsem taky naprogramoval – během toho, co to jiná část týmu zkoušela ručně a dopracovala se k chybě. U 31 jsem byl v pokušení, akorát už jsme byli ručně blízko dohlauzení zbylých písmen a nebylo jasné, jak dát dohromady něco, z čeho bude rychle užitek (určitě jsou i na tenhle typ relací solvery v nějakém balíčku, který ovšem neznám). Proto jsem taky šifry komentoval, jak jsem je komentoval…

CF
Corn Flakes (Des) #10 21. 9. 2026 12:41

Díky moc orgům za super nedělní aktivitu :)

Pochopit RDMHS zabralo 50 minut, ale protože jsme pojali kvalifikaci i jako setkání týmu po létě, tak to zas tak nevadilo.

Pak jsme chvíli hledali něco, co trvá 324,5atd dní, třeba nějakou oběžnici

Pak jsme nastoupili na správnou cestu, některé kotouče vyšly jednoznačně, jen jsme neuměli napočítat do 18 a četli tvrdošíjně špatné písmeno. A cyklus s menstruací nám jako jediný vycházel ošklivě, tak jsme to pořád přepočítávali, než jsme objevili, že problém je jinde…

ČR
Černý racek (Ondra) #11 21. 9. 2026 14:35

Díky za kvalifikaci, zahráli jsme si dobře. Vyhodilo mi to dva nápady z šifrovacího backlogu (paradoxně byl jeden z nich byly preclíky, kde jsme si ani neškrtli), ale takový je holt šifrovací život.

Mám tady takové obecnější postěžování, které nevím, jestli patří sem, jestli se mi ho podaří dobře naformulovat, a jestli má nějaké dobré řešení. Ale stejně to zkusím.

V kvalifikaci byly tentokrát úlohy, které ve chvíli, kdy člověk věděl, co chce, volaly po nějaké algoritmizaci (31, 51). Problém je, že jsem mizerný programátor a neumím udělat funkční kód v čase, který by byl pro hru zajímavý. A podle pravidel si s tím nemůžu nechat efektivně poradit, protože bych porušil pravidlo o LLM. Vidím v tom silný rozdíl oproti jiným neschopnostem. Neumím poznat zemi ze slepé mapy? Neva, vyfotím si to a stroj mi to řekne. Mám prosopagnosii? Neva, vyfotím obličej a stroj mi to řekne. Neumím programovat? Tak to mám smůlu.

Reálně z toho nevznikl velký handicap, šifry jsme vyřešili ručně a u obou jsme se posouvali pořadím mírně nahoru. Ale na obecné úrovni v tom stejně cítím nespravedlnost. Zároveň chápu, že úprava pravidla na „nesmíte používat LLM na pomoc s určováním principu, ale na výpočetní úlohy ano“ by mohla způsobit nějaké neradosti u interpretace pravidla a jeho hranic u úplně jiných šifer. Takže nevím, jak z toho ven, asi se smířím, že se s tím nic dělat nebude, jen jsem chtěl napsat, že jsem trochu smutný.

K
kafe (Yeti) #12 21. 9. 2026 15:01

[11] Budu pokračovat v samomluvě…

Že jsem 51 naprogramoval, neznamená, že z toho mám radost. Znamená to, že úloha (resp. její část) byla stvořena pro stroje, ne pro lidi.

Řešením není umožnit u všeho, aby s tím pomáhaly stroje. Řešením je dělat úlohy pro lidi. Tedy pravý opak toho, nad čím smutníš.

Nenapadlo by mě poznávat zemi tak, že ji vyfotím – namísto pohledu na mapu světa s hranicemi států.

Prosopagnosii nemám, akorát neznám žádné praticky ‚známé‘ lidi, což má většinou stejný výsledek. To se nedá nic dělat, někdo v rozumně složeném týmu by je poznat měl.

Luštění šifer se dlouho vyvíjelo směrem maxmálního zefektivnění luštění libovolnou pomůckou, která udělá něco za mě. Myslel jsem, že LLM už dávno všem ukázaly, jaká to byla slepá cesta. Ale některým to možná ještě pořád nedošlo…

C
coredump (Yenya) #13 21. 9. 2026 15:27

Tady ten argument o „rozumně složeném týmu“ fakt nechápu (viz Zeď nářků na Svíčkách). Vy někdo copak skládáte tým z obrovského nadbytku zájemců?

P
Přizdi (Dero) #14 21. 9. 2026 15:54

Že jsem 51 naprogramoval, neznamená, že z toho mám radost. Znamená to, že úloha (resp. její část) byla stvořena pro stroje, ne pro lidi.

Souhlas. Přesně o tomhle poslední dobou dost přemýšlím.

Mám tendenci si myslet, že je to zčásti proto, že hodně šifer dneska vzniká pomocí skriptů. Odhadoval bych, že o dost víc než dřív. Setkávám se s tím, že autoři šifer mají rádi, když jde šifru „přegenerovat“, když se změní tajenka ap. A i u těch šifer, které nejde přímo generovat, se preferuje, když může existovat přímočarý nástroj usnadňující konstrukci aspoň části úlohy.

Mám zato, že tahle instrumentace pak nechtěně svádí ke tvorbě šifer, které jsou z větší části jen převlečeným matematickým objektem nebo algoritmem. Ne že by tímto způsobem nemohla vzniknout dobrá šifra pro lidi. Může a často se tak i děje. Jenom autor IMHO musí aktivně a poctivě přemýšlet nad tím, jak šifra bude reálně luštěna, jaká zábava to bude, co to reálně bude obnášet atd. atp.

P
Přizdi (Dero) #15 21. 9. 2026 16:05

Tady ten argument o „rozumně složeném týmu“ fakt nechápu (viz Zeď nářků na Svíčkách). Vy někdo copak skládáte tým z obrovského nadbytku zájemců?

Tím „rozumně složeným týmem“ se podle mě reálně říká, že pokud tým faktické znalosti nemá, je to jeho problém. :) Šifrovačky dlouhodobě od hráčů nějaké průměrné znalosti očekávají. Včetně např. znalostí popkultury nebo aktuálních trendů.

Není to žádné překvapení ani zrada a věta „dobře složený tým“ má IMHO upozorňovat hráče na to, že na reklamace ohledně neznalostí u věcí, které velká část populace zná, nebude brán zřetel.

K
kafe (Yeti) #16 21. 9. 2026 16:06

[13] Prosím o tvoje vysvětlení, jak šifrovací hry mohly mnoho let spokojeně fungovat, když ještě nikdo neměl žádné internety v mobilech. Ostatně některé bez techniky fungují dodnes – např. DNEM.

Pokud se doberem shody na tom, jak to je vůbec principiálně možné, tak se můžeme vrátit k tomu složení týmu.

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #17 21. 9. 2026 16:59

Já bych chtěl, aby se kladly jiné nároky na internetové a terénní hry. Na internetové hře mi nevadí občas nějaké googlicí orgie, protože jsem u počítače, můžu mít otevřeno několik tabů, můžu si copy-pastovat věci do notepadu a podobně. Nevyžívám se v tom, ale obecně povolení googlení, lensování atd. přináší možnost udělat jiné typy šifer. Tohle se myslím si docela děje, hlavně na iEtappě a částečně na Sendviči, méně na kvalifikaci TMOU nebo různých adventních hrách.

Ale s programováním mám trochu zábrany a docela by se mi líbilo, kdyby bylo zakázané. To, že něco jde naprogramovat a urychlit si cestu k výsledku, nemusí znamenat, že to je nezábavná práce. Např. mě ta logika v 31 bavila. 51 by už mě asi nebavila tolik (sáhnul jsem po excelu), ale mohlo tam být míň kol a kratší tajenka.

Povolit AI na programování mi přijde spíše jako cesta do pekel.

S tím, co psal Dero, kompletně souhlasím – je to o poctivosti a upřímnosti šifrotvůrců. Můj test lakmusovým papírkem je, že pokud se mi nechce (ručně) přelušťovat vlastní šifru, kterou jsem změnil nebo přegeneroval, tak to smrdí tím, že se to nebude chtít dělat ani hráčům a měl bych luštění zjednodušit nebo zezábavnit.

A chtěl bych poznamenat, že šifra, co je jen převlečený matematický objekt, je jeden z mých nejoblíbenějších typů šifry, obzvlášť pokud za matematický objekt považujeme třeba i množiny diskrétních souřadnic a předpis k jejich transformacím (šachy) :-)

ČR
Černý racek (Ondra) #18 21. 9. 2026 17:10

[16] Prostě byly jiný šifry. V roce 2006 jsme na Matrixu luštili nezašifrovaný maďarský text a byla to zábava. O patnáct let později jsem mohl dát na Matrix šifru se sto Janami (s předpokladem podepřeným testem, že nejrychlejší týmy to dají bez použití techniky, jiné si dopomůžou) a byla to zábava.

ČR
Černý racek (Ondra) #19 21. 9. 2026 17:24

Teď mi ale došlo, že součástí mého problému je to, že si schopnosti soupeřů představuji legendárně velké. Když narazím na sudoku, představuju si, jak to Tykadla vyluštila rychleji, než já vyhledám solver. Když mi nejde dohledávka, představuju si, jak to Bazinga nebo Ústřední topení našli jen tak mimochodem. Když něco vede na čtyřrozměrné těleso, říkám si, jak to si to různí matfyzáci prostě představí. A když něco vede na programování, tak holt myslím na to, jak to ajťáci za pět minut naprgají.

Takže možná jádro problému není technický vývoj, generované šifry a nová pravidla, ale moje závist.

(Pardon za unesení vlákna o kvalifikaci jinam.)

C
coredump (Yenya) #20 21. 9. 2026 22:30

A to já se zase přiznám, že jsem si zaprogramoval rád. A že jsem rád, jak relativně krátké a elegantní (a perlové :-) řešení mi vyšlo.

Na druhou stranu se trochu divím, že Google Lens nepovažujete za AI. Vždyť to je přesně ta stejná na velkých datech trénovaná rekurentní neuronová síť. Je kvalitativní rozdíl mezi fulltextovým vyhledáváním (což je trochu efektivněji naprogramovaný grep) a vyhledáváním obrázků? Ale to fulltextové vyhledávání (post-AltaVista, tedy cojávím 2008+) ve skutečnosti ještě dělá minimálně nějaký Pagerank, dává větší váhu zpětným odkazům, nadpisům, a tak podobně. Kdy je to ještě „tupý stroj“, a kdy už „umělá inteligence“?

Já Google Lens nepoužívám, chce to mít v telefonu Google účet, který tam nemám a mít nechci.

Možná to holt je třeba brát tak, že někdo zná popkulturní informace, někdo si zvládne představit hyperkrychli, někdo umí programovat, a někdo zase svolí mít na mobilu s Google účet, takže umí spustit Google Lens. A pak je loterie, jestli se potká konkrétní sestava týmu s konkrétními požadavky šifry. A pak je otázka, jestli si tvůrce hry troufne směle hodit tým který nemá některou z výše uvedených schopností přes palubu.

InterLoS háže přes palubu ty, kteří neumějí programovat. Lamolamy před pár lety házely přes palubu ty, kteří nepoznají melodii ani za pomoci xylofonu (yours truly and his team). Co už. Autoři hry to můžou považovat za záměr, je to jejich hra, a hráči to naopak můžou považovat za zábavnou hru nebo ne, je to jejich názor.

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #21 22. 9. 2026 10:34

[20] …a programování v Perlu by mělo být zakázáno plošně, šifrovačka nešifrovačka!

J
JÁDRO (Robert-Antonio) #22 22. 9. 2026 12:02

[20] …a programování v Perlu by mělo být zakázáno plošně, šifrovačka nešifrovačka!

Toto je nejkvalitnější názor celé téhle flamewar :-D

C
coredump (Yenya) #23 22. 9. 2026 13:42

Je to tak, protože programování přece nesmí být zábava. To takhle nejde, aby si někdo programoval v silném a expresivním jazyce, jak se mu zlíbí!

C
coredump (Yenya) #24 22. 9. 2026 20:51

Robert-Antonio: ovšem od někoho, kdo používá PHP to zní fakt hustě …

N
NaPALM (Petr) #25 23. 9. 2026 10:20

Já bych programování bez použití AI nezakazoval. Pokud někdo programovat umí, chce se mu do toho a umí to rychle, tak je to jeho výhoda. Spíš bych byl rád, aby se na hrách, které nejsou záměrně programovací, nevyskytovaly šifry, které jsou bez programování „opruz“. I když některé kroky některých šifer trošku opruz přišly (např. posouvání kotoučů u 41 a řešení záplavy písmenek u 31) tak, poslední šifra se mi, když o tom zpětně přemýšlím, vlastně velmi líbila. Pěkně vedla, jen poslední krok „vypadal strašidelně“. My jsme ho nakonec realizovali jednoduše v textovém editoru, což mi na internetové šifrovačce nevadí. Obdivuju Yenyu, že je schopný napsat tak krátký kód. Já bych to neuměl, ale zato umím ctrl+c a ctrl+v v editoru :-) Tím, že měl editor očíslované řádky, tak nebylo ani třeba nic moc počítat…

ABBBBCCDDDEEEF­FGHHIIJJKLLLMMMNNO­OPQQQRSTUUVVVVWXXY­YZ .-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.

• .-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…
  • .–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-

.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.

• .-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.

--.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.- ..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.

• …-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.--

.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..

• .-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-.

..-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.- .-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.

--.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.- ..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.

• …-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.--

.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..

• .-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-.

..-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.- .-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.

--.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-.-.-..-.-.-.-…-.–.-

N
NaPALM (Petr) #26 23. 9. 2026 10:23

Formátování se v diskusi trošku rozbilo, ale myšlenka je mít tabulku, kde první řádek je z písmen, jak je vidět, a další jsou repetice teček a čárek zarovnané pod prvním řádkem…

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #27 23. 9. 2026 12:26

[25] No jo, já jsem si to nerozmyslel dobře a udělal to naopak, tzn. jako hlavičku měl morseovky a pod to kopíroval kusy abecedy. Až jsem to měl hotové, tak jsem zjistil, že v téhle struktuře najít „V [25]“ není tak jednoduché…

J
jjb (Martin) #28 23. 9. 2026 14:18

Díky moc za pěknou kvaldu.

Nejvíc se mi asi líbila polská osmisměrka (nevím, kde byla mezitajenka) a pacman. 31 mi vůbec nevadila; asi proto, že jsme nesoutežili a chtěli si jen zašifrovat a tohle šifrování nás bavilo. Měli jsme i princip 32, ale vypadalo to, že to chce nápad, který nemusí přijít a 31 byla jen otázka času.

Cykly byly fajn, čtecí krok bylo teda imho dost těžký udělat bez chyby (nám se to nepovedlo, ale vyscrablili jsme). Asi jsem po interpretaci rdhms čekal spíš délku nějakého cyklu, což by mi přišlo hezčí, ale zase 3000 a 50 krásně hintovalo, aby se použilo.

Na 51 nám kvůli chybám na 41 už nezbylo moc času, takže jenom řeknu, že mi přišlo fajn, že se počítá s tím, že tu píseň zná každý jinak. Btw, zná někdo taky versi s řezníkem?

ŠTA
Štyria tankisti a pes (Majo) #29 23. 9. 2026 21:49

Ja ešte pridám jeden Trojan v 41, ktorý sa mi nepáčil a stál nás aspoň hodinu.

Jednotlivé cykly sa dajú nazvať (a snáď s výnimkou posledného to nie je veľmi „vymodlené“) Spalovací, Měsiční, Srdeční, Roční, Hormonální a Dospívací. Všetky začínajú na RDHMS a dokonca S je použité dvakrát (či už používam interpretáciu, že čiarka je oddeľovač, alebo používam interpretáciu, že druhé S sú Setiny). Vzhľadom na to bolo pre nás prirodzenejšie posúvať cyklus začínajúci X o príslušnú hodnotu X v jednotkách X. Bolo to pre nás logickejšie a krajšie riešenie, hoci sme nás hnevalo posúvať hormonálny cyklus iba o 12 hodín, čo nedávalo zmysel.

Vo finálnom riešení nám potom vadí, že viacero hodnôt nevychádzalo presne (napr. cikády nechcem posúvať o cca 324 dní, keď tam je jeden dielik cca 310 dní – pritom s pomocou Čínskej zvyškovej vety by sa tie dňové veci mali dať rozumne nastaviť).