silhouette

Jak by si vedla AI v kvalifikaci

TMOU 27

Zpět na seznam vláken

C
Chlýftým (Set) #1 21. 9. 2026 09:51

Zajímalo mě, jak by si vedla AI v kvalifikaci. Pokud budete též testovat, třeba jiné modely, napište do vlákna, jsem zvědavý.

Zkusil jsem Claude (protože ho mám předplacený) – model Opus 5 na High effort, v Coworku, prompt níže.

TLDR:

• 1. úroveň to vyřešilo samo za 6 minut (3 šifry ze 4)
  • z 2. úrovně sám nevyřešil nic (ale hodně by pomohl, u několika šifer byl na dobré cestě) ⇒ Opus 5 by se sám nekvalifikoval.
  • Pak už mimo hru dal dobře sám šifru 3.1 a měl mezitajenku u 5.

---

Šifry 1.1, 1.2 a 1.3 to dalo správně za asi 6 minut, 1.4 přeskočil a šel na druhou úroveň.

Po dalších 15 minutách luštění úrovně 2 se zastavil, nic neměl – ale měl dobré pozorování k 2.1 a 2.2 (tu měl skoro hotovou až na poslední krok určení správného hesla), 2.3 neměl skoro nic. Zkusil ještě chvíli 2 a pak se zasekl.

Poslal jsem ho pak mimo hru na 3., 4., a 5. úroveň – vyřešil sám správně 3.1 a u 5 měl mezitajenku.

Prompt:

„Včera proběhla kvalifikace na šifrovací hru TMOU. Chtěl bych vyzkoušet, jestli bys to ty vyluštil. Postupuj jako při opravdové kvalifikaci – napřed lušti první úroveň, až budeš mít heslo nějaké šifry, tak mi ho napiš, až budeš mít tři hesla, tak můžeš jít na další úroveň. Ve složce pomucky+pravidla jsou šifrovací pomůcka a pravidla, těch se drž (s jedinou výjimkou – během hry bylo zakázáno používat jazykové modely, teď už je den po hře)“

(ve složce byly zadání + pomůcky od chlýftýmu + stažená pravidla kvalifikace)

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #2 21. 9. 2026 12:53

Zkoušel jsem tu 22 (Polák), protože mi to přišlo datelné LLM. ChatGPT 5.6 Sol Extra High. Po hodině vyluštil správně grid a dostal se k (mezi)tajence OSMISMĚRKA. Po upozornění, že to není správné heslo, se pustil do čtení nevyškrtaných políček. Bohužel si k tomu přeluštil grid znovu a nesprávně (!), takže nic nepřečetl a začal halucinovat.

C
Chlýftým (Set) #3 21. 9. 2026 12:54

Kamarád zkusil poslat druhou sadu na GPT6 Astra – dala všechny tři šifry, každou za 3 či 4 minuty.

C
Chlýftým (Set) #4 21. 9. 2026 13:37

Další kamarád: „Fable 5.1 nějakých 20 minut, docela mě zaujal přístup u 32 a 21 "je to nějaký těžký, k úspěšnému průchodu nutně nepotřebuju, jdu dál“. Jinak vše s výsledky sedí."

Můj komentář: Je vidět – že generace typu Claude Opus 5/ChatGPT 5.6 Sol je ještě na celou kvalifikaci krátká, zatímco Fable 5.1 či Astra už zvládají celou kvalifikaci samy a výrazně rychleji než nejlepší lidské týmy.

C
Chlýftým (Set) #5 21. 9. 2026 14:02

A další report od kamaráda – přijde mi zajímavé, že je to bez internetu:

Zkusil jsem Code i Codex. Obou jsem jim zakázal připojit se k internetu. Kvalifikovali by se oba. Claude byl na posledních dvou výrazně rychlejší…

Claude Code Fable 5.1 xHigh:

1. úroveň: 3/4 (12 nedořešena) ~14 min
  2. úroveň: 3/3 ~15 min
  3. úroveň: 1/2 (32 nedořešena) ~8 min
  4. úroveň: 1/1 ~5 min
  5. úroveň: 1/1 ~3,5 min

Čas celkem: 45.5 min

Codex gpt-6-astra xhigh

1. úroveň: 4/4 ~15 min
  2. úroveň: 3/3 ~10 min
  3. úroveň: 1/2 (32 nedořešena) ~7,5 min
  4. úroveň: 1/1 ~14 min
  5. úroveň: 1/1 ~10 min

Čas celkem: 56.5 min

SZP
Společně za ptáka! (Michal) #6 21. 9. 2026 21:01

Zajímalo by mě zda orgové používali AI při přípravě, zdali to mohlo ovlivnit trénink třeba těch mladších generací.

J
JÁDRO (Robert-Antonio) #7 21. 9. 2026 23:37

Tak jsem to dal přechroustat ChatGPT, model GPT-6 Astra Medium. Zakázal jsem imu nternet, aby si robot náhodou nezkoušel stáhnout řešení rovnou z webu Tmou. Použil jsem jednoduchý prompt:

Vylušti tyto šifry. Nepoužívej ale internet. Řešením každé šifry je podstatné jméno v 1. pádě. Průběžně piš i nápady, které zrovna zkoušíš. Pokud se ti šifru nepodaří vyluštit, napiš i částečné výsledky, postřehy či analýzy zadání.

1. level 1:00 princip 11, 12, 13 1:30 řešení 11, 13 4:30 řešení 12, 14

2. level 1:15 princip 22 a 23 2:30 řešení 23 4:30 řešení 22 + princip 21 5:00 řešení 21

3. level 2:15 princip a částečná tajenka 31 5:00 řešení 31 + mezitajenka 32 11:30 hodil ručník do ringu a přiznal, že 32 nedá

4. level 1:00 princip cyklů 2:30 doplnění písmen do políček 4:30 řešení

5. level 1:30 detekce písničky 4:00 mezitajenka, přiřazení slabik k písmenům 4:50 princip posledního kroku 5:15 řešení

Je vidět, že pro robota byly nejjednodušší textové šifry a kulturní reference. V těsném závěsu jsou logické úlohy. Už si poradí i s grafickým zadáním bez nějakého významného overheadu oproti čistě textovému zadání. Jediné, co stále nedává, je prostorová představivost.

J
JÁDRO (Robert-Antonio) #8 22. 9. 2026 07:36

Minulý pokus jsem promptoval tak, aby řešil vše a vysvětloval průběžný postup. Ted jsem to zkusil optimalizovat na rychlost. Použil jsem ChatGPT mód Work a udělal online checker, aby robot mohl i vyhaluzit řešení z neúplné tajenky. Internet jsem povolil na vyhledání faktických informací – bez něj se zasekl už v prvním levelu, když nedokázal zjistit, do čeho čumí Bulhaři :)

Vylušti co nejrychleji 3 šifry ze 4 z přiloženého dokumentu. Řešením každé šifry je podstatné jméno v 1. pádě. Internet smíš použít jen na vyhledání faktických informací nebo kulturních referencí, ne na samotné luštění. Důležitá je rychlost. Proto zkus identifikovat, které 3 šifry budou pro tebe nejjednodušší a zaměř se na ty. Nemusíš dolušťovat úplně do konce – pokud už z neúplné tajenky odhadneš finální slovo, můžeš ho zkusit ověřit v checkeru. Checker má URL http://test.an­tonio.cz/chec­k.php?cipher=XX&so­lution=YY . Tam zadáš číslo šifry a řešení a on ti vrátí 1 (správně) nebo 0 (špatně). Nezkoušej ale naslepo zkoušet různá slova, checker přijme max. 5 nesprávných řešení.

1. level dal za 1:34. Přeskočil červíky, 11 a 13 měl prakticky hned.
  2. level dal za 3:59. Kupodivu nepřeskočil čistě grafického pacmana, ale hudební skupiny a zdůvodnil to tím, že dohledávání informací o skupinách by ho stálo moc času.
  3. level dal za 2:01. Přeskočil preclík. U té logické úlohy chybně interpretoval K jako polský kříž (stejně jako my v neděli) a heslo tedy musel trochu dohaluzit. Ale i tak ho dal na první pokus.
  4. level dal za 2:24. Heslo dohaluzil na druhý pokus z prvních 4 písmen.
  5. level dal za 2:18. Čisté řešení na první pokus.

Celkem 12:16.

Je to přesně rok, co jsem robotovi zkoušel předhodit moje šifry z Muhugame, a tehdy se skoro vůbec nechytal. Letos je to poprvé, kdy zákaz AI na šifrovačkách dává reálný smysl.

DPT
Děcka, pojďte tančit! (Petr) #9 22. 9. 2026 13:57

tak to je hodně přísný

S
SoloRun #10 23. 9. 2026 21:59

Astra mi přijde, že to dá všechno na light mode. Je to bláznivý. Říkám si, jestli se to nějak projevilo na úspěšnosti týmů. :)

ZHS
Zebry hledají stáj, snad nedojde na řez #11 24. 9. 2026 12:58

[10] No, statistiky na statku sice vypadají děsivě – letošní úspěšnost predikce 55 %, vs. cca. 75–80 % v předchozích deseti letech. Jenže při bližším pohledu to vypadá, že to je způsobeno velkým množstvím týmů bez členů (cca. 15 %). Když tyto týmy vyřadím, tak je úspěšnost predikce v normě (nezávisle na tom, zda vyřadím i týmy bez rozpoznaných členů). Ani v dalších testech jsem žádné anomálie nezaznamenal, tedy kromě toho množství týmů bez členů. Ale minimálně u těch výše umístěných z nich lze většinu spárovat dle názvu alespoň s předchozím ročníkem a výsledky nevypadají nezvykle. Takže mi připadá, že to minimálně ještě letos bylo s poctivostí dobré. Otázka je, jak to bude za rok, až se ta úspěšnost rozkřikne. Asi jediný divný postup má „Královská Liga…“, ale tam to bude něčím jiným.

Tak si říkám, když to té AI tak hezky jde a i se dokáže nachytat na „polský Kříž“ [8], tak by se mohla začít víc používat pro testování, že by se tím trochu kompenzoval nedostatek testerů. Ale raději jen jako doplněk pro hledání trojanů, kontrolu změněných tajenek…, ať se to nezvrhne v tvorbu šifer pro AI.

KT
Katastrof technik (Michal) #12 24. 9. 2026 19:41

Opus 5.5 puštěný na medium effort vyřešil za 17 minut první úroveň a zasekl se po spoustě správných pozorování v druhém levelu. Po přepnutí na xhigh vše dořešil za 23 minut. 14 a 21 je technicky špatné heslo, předpokládám, že lepší prompt, možnost vyzkoušet jinou možnost by to fixlo.

┌───────┬────­──────┬─────────────────­────────────────────────­────────────┐
│ Level │ Required │ Answers │
├───────┼────­──────┼─────────────────­────────────────────────­────────────┤
│ 1 │ 3 of 4 │ 11 WINDSURFING, 13 KARÁT, 14 MOTÝLI (12 not solved) │
│ 2 │ 2 of 3 │ 21 TRESE (probably TŘESE), 23 KABÁT (22 not solved) │
│ 3 │ 1 of 2 │ 31 NETEŘ │
│ 4 │ 1 of 1 │ 41 KOTOUČ │
│ 5 │ 1 of 1 │ 51 BACKFLIP │